понеделник, април 29, 2024

Гриша Ганчев разпродава захарния си бизнес

Date:

Сподели новината.

“Литекс комерс” се опитва да събере вземанията си от собствения си захарен завод в Русе, като предлага за продажба активи на предприятието чрез частен съдебен изпълнител. Освен с нетрадиционния начин за уреждане на дългове между свързани предприятия случаят е любопитен и с няколкото прехвърляния на задълженията на продаваното предприятие “Захар био”. Те са станали в рамките на малко повече от година с договори за цесия между компанията собственик и партньора й по други подобни сделки – “Недош трейдинг”. Целта на операциите не е съвсем ясна, но по принцип подобни активи често се използват за обезпечения по заеми на други свързани фирми.

За продажба

Частният съдебен изпълнител Васил Николов е обявил за продажба до 26 май няколко поземлени имота на ул. “Тутракан” 26 в Източната промишлена зона на Русе. Основният от тях е с площ над 275 дка и е предназначен за хранително-вкусова промишленост, т.е. самият завод. Началната цена, при която се продава, е 4.4 млн. лв. без ДДС. Останалите предложения са малък парцел и поземлен имот за електроенергийно производство (вероятно за заводска централа) за общо 46 хил. лв.

От обявата на съдебния изпълнител става ясно още, че върху имота има договорна ипотека в полза на “Литекс комерс” за обезпечаване на сумата от 5.730 млн. евро. Справка в Имотния регистър показва, че по-рано този месец компанията е наложила възбрана върху няколко имота на “Захар био”, включително предлаганите сега.

Стари дългове

Задълженията на захарния завод към “Литекс комерс” на Гриша Ганчев произтичат от договор за заем, подписан първоначално още през 2007 г. и впоследствие променян на няколко пъти. В началото на декември 2014 г. кредиторът е прехвърлил вземането си от “Захар био” на “Недош трейдинг” с договор за цесия. Това е станало при цена от 90% от задълженията.

Малко повече от година по-късно – през март 2016 г., “Недош трейдинг” връща цесията на “Литекс” с нов договор. От него става ясно, че дотогава цедентът не е правил плащания към “Литекс”, тъй като към него не са извършвани плащания от “Захар био”. При връщането на цесията миналия месец вземанията на “Литекс” по договора за заем са били с главница от 4.2 млн. евро. Според отчета на “Захар био” към края на 2014 г. пък дружеството има дългосрочни търговски заеми за 5.3 млн. евро към “Недош трейдинг” при 9% лихва.

Партньори в захарния бизнес

“Недош трейдинг” е създадена в средата на 2014 г. със 100 лв. капитал. Собственост е на сръбския гражданин Небойша Дошен. На нейно име има вписан залог и на друго захарно предприятие на “Литекс” – “Българска захар 2002”. В свързваните с Делян Пеевски медии фирмата на сърбина е сочена за една от тези, които правят “ударно завладяване” на бизнеси, свързани с Корпоративна търговска банка. Дружеството е регистрирано на същия софийски адрес, както и други близки до Ганчев компании, прехвърлени на чуждестранни граждани миналата година.

Русенският завод е един от няколкото предприятия в захарния бизнес, които са посочени като собственост на “Литекс комерс” на сайта на самата компания. Иначе формално собственик се води офшорката Xampo Limited. Тя е регистрирана на Британските Вирджински острови и държи 67.43% от акциите на “Захар био”. Директор на Xampo е Мирослав Маринов. Той е също управител, а от края на миналата година и едноличен собственик на дружеството “Захар 2010” (бившият Девненски захарен завод), което сега е регистрирано в Бургас.

Под наем

През последните години бизнесът на “Захар био” се състои основно в отдаване под наем на магазини и жилища, а за 2013 г. приходите му са дошли главно от продажба на скрап, става ясно от отчетите на дружеството. Към края на 2014 г. общите приходи на компанията намаляват до 596 хил. лв. (2.1 млн. лв. за 2013 г.), а крайният финансов резултат е загуба от 1.6 млн. лв. (69 хил. лв. печалба за предната година), показват данни от регистъра КАПИ. Към септември миналата година в предприятието работят 7 души, докато преди пет години броят им е бил над 30. В бележките на одитора към последния публикуван отчет се посочва, че през 2014 г. собственият капитал е намалял с 1.7 млн. лв. заради намерението на ръководството в бъдеще дружеството да се занимава с отдаване под наем.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...