сряда, май 15, 2024

Гражданска война в Харманли

Date:

Сподели новината.

2000 мигранти са влезли в сблъсъци с органите на реда. Въпреки че от пресцентъра на МВР увериха, че ситуацията е овладяна, кореспондентката на БНР уточни, че напрежението ескалира.

Мигрантите разрушават новата сграда, направена с европейски средства, която предстояло да бъде открита. Те изнасят дюшеци, тръби.

Чужденците настояват да бъде отворена границата със Сърбия. Те палят трети пореден огън. Всичко е в черен дим.

Подкрепленията на жандармерията и полицията към момента се въздържат да предприемат каквито и да е действия срещу бежанците. Те чакат заповед.

Водят се преговори, но мигрантите са непреклонни. Те рушат и изнасят всичко. Палят огньове.

В бежанския център в Харманли пристигна и “ловецът” на бежанци Динко от Ямбол. Той обяви, че скоро ще пристигнат още 1000 души, които ще го последват. Динко смята, че границата трябва да се отвори и бежанците да бъдат изведени.

Вземаме всички нужни мерки. Това беше лаконичният коментар пред News.bg на заместник-вътрешния министър Красимир Ципов за бунта на мигрантите в центъра в Харманли. МВР е изпратило допълнително полицейски сили за успокояване на ситуацията.

От МВР твърдят, че към момента ситуацията е под контрол и че е осигурено достатъчно полицейско присъствие. На място има жандармеристи, полицаи, пожарникари, както и медицински екип.

В лагера се намира шефът на ОДМВР-Хасково, областният управител и директорът на Регистрационно-приемателния център в Харманли. Очаква се да пристигне и председателят на Държавната агенция за бежанците.

По-рано от пресцентъра на МВР съобщиха, че недоволството на чужденците в Регистрационно-приемателния център в Харманли е заради забраната да напускат свободно лагера. Те са запалили гуми и са хвърляли камъни по полицейските служители на място.

Ситуацията е овладяна след пристигането на допълнителните сили на служителите на реда. От вътрешното министерство подчертават, че не се е наложило да се употребява сила.

На мястото се намира шефът на ОДМВР-Хасково старши комисар Ангел Ганчев. С цел нормализиране на обстановката се провеждат разговори между ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на настанените в центъра.

Неадекватната политика до момента била виновна за ситуацията в бежанския център в Харманли. Тази позиция изрази в кулоарите на Народното събрание лидерът на червените Корнелия Нинова.

Толкова време алармираме за тези проблеми, които се случиха там. Като нехаят и като се тупат в гърдите колко много са свършили, дотук ще стигнем, посочи социалистката. Очевидно нещо се случва, защото държавата не реагира адекватно месеци наред, притеснена е Нинова. Тя определи като закъсняла реакцията на държавата да затвори центъра.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...