четвъртък, май 2, 2024

Георги Кадиев продава ток на община Бургас

Date:

Сподели новината.

Съпругата на политика  Георги Кадиев – Соня Кадиева ще отново  доставя електроенергия на Община Бургас. Фирмата й „Енерджи Съплай“ EООД беше обявена за победител в първия търг, който се проведе още преди през май 2015 година. . Тя е осигурила най-ниска цена за исканите от общината 920 MWh енергия.

На втория търг отново фирмата на Кадиева спечели поръчката. Така съпругата на автора на новия политически проект “Нормална държава” и  бивш социалист ще обслужва герберската община Бургас отново.

 

Община Бургас се възползва от осигурената възможност да потърси по-изгодна цена на ел-енергия от свободния пазар още през 2015 година.Процедурата по избор на изпълнител стартира още  през януари миналата година . В нея участваха четири компании – спечелилата „Енерджи Съплай“ ЕООД, „Ар Си Пауър Енерджи“ ООД, представлявано от Даниела Войнова, дъщерното дружество на ЕВН – „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД, както и „Мост Енерджи“, собственост на Тони Танева.

От четирите търговци на ток единствено „Енерджи Съплай“ ЕООД успява да се вмести в  стойност от 89 хил.лв. или 96,73 лв за MWh, което е два пъти и половина по-евтино от стандартната цена на „ЕВН България“.

Според новата оферта цената пада до 78 лева за мегаватчес, което е сериозна отстъпка. Соня Кадиева чрез своята фирма става все по-сериозен играч на либерализирания пазар на ток.

Фирмата на Соня Николова-Кадиева, доставя около 10 % от енергията на свободния пазар. Компанията има множество ветропаркове в Северозападна България. Соня Кадиева притежава еднолично фирмите „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“, както и 70% от „Либерна“ ООД, в което е в съдружие с Емил Костурков. От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, като достигат до 40 милиона лева на година. Тя пазарува евтин ток от АЕЦ Козлодуй и има сериозен договор с атомната централа. Фирмите на Кадиева изнасят ток и за чужбина- Унгария, Румъния и Гърция, от скоро и в Турция.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....