събота, май 4, 2024

Газпром “понижи” кредитния рейтинг на България

Date:

Сподели новината.

България, Сърбия, Македония и Гърция са споменати като държави, чиито кредитен рейтинг е бил понижен във вътрешен проспект на “Газпром”, пише “Ведомости”.

Повечето от европейските потребители на “Газпром” имат високи кредитен рейтинг, но в Южна Европа има страни, които могат да задържат платежа на газ, нефт и нефтопродукти или въобще да не платит за доставката в пълен обем, се казва в проспект на еврооблигациите на Газпром в отдела за анализ на риска, с който разполага руския вестник “Ведомости”. От “Газпром” са отказали коментар.

В проспекта за еврооблигации от 2013 година такива рискове няма, уточняват от руското издание. Задачата на всяка компания е да включи в проспекта максимално количество рискове, обяснява аналитикът Яков Яковлев.

През 2015 “Газпром” е доставил в Европа 158,56 млрд. кубически метра газ, в това число в Гърция, България, Сърбия и Македония – 5,8 млрд. куб. м газ.
Средната цена на руския газ в Европа за деветмесечието през 2015 година е 252,1 долара за 1000 кубически метра. Това означава, че приходите от реализация на газ за тези страни е около 1,5 млрд. долара.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...