петък, март 29, 2024

Внимание! Гастарбайтерите носят опасна болест от чужбина!

Date:

Сподели новината.

Три случая на нелекувана туберкулоза в напреднал стадии са открили през лятото лекарите в Монтана. Пациентите са се прегледали по време на седмицата на отворените врати през юни, когато в монтанската болница лекарите правеха безплатни прегледи за туберкулоза. Тогава през кабинета са минали 105 човека.Според д-р Цветан Петров, специалист по фтизиатрия, зачестяват случаите на откриване на напреднала нелекувана туберкулоза у хора, които са пребивавали дълго в чужбина. В момента се лекуват трима пациенти, живели в Германия и Италия.

От 12 до 16 септември за трети път от началото на тази година в болницата в Монтана има безплатни прегледи за туберкулоза. Не се изисква направление от личен лекар. Докторите се надяват през кабинета да минат социално слаби, лица без здравни осигуровки и такива с понижен имунитет, както и хора, завърнали се от гурбет в чужбина.

За превенция и лечение на туберкулоза в България средствата се осигуряват основно от Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН, който изпълнява поредна 3-годишна програма до 2019 г. за ограничаване на тези социално значими заболявания.

За болните от туберкулоза лечението е безплатно, без значение дали имат здравни осигуровки, или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежка мултирезистентна туберкулоза се финансира 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда, разказа д-р Петров.

Продължава темпът на спад на дела на болните от туберкулоза в Монтана. В момента установените пациенти са 28 на всеки 100 000 души в областта.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма трагедия в сладкарска фирма в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в сладкарска фирма в...

Собственикът на Fiat съкращава 3,6 хиляди работници в Италия

Eвpoпeйcĸият aвтoмoбилeн ĸoнцepн Ѕtеllаntіѕ NV пpeдлoжи нa oĸoлo 3,6...

Застрашено ли е производството на горива в България?

Цeли 27% oт ĸaпaцитeтa зa paфиниpaнe нa пeтpoл в...

БДЖ и „Дойче бан“ сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха днес договор...