четвъртък, май 2, 2024

Вижте коя е фирмата, която строи сарая на Доган

Date:

Сподели новината.

Фирма Хермес-Солар е създадена в края на 2011 година. През март 2012 година тя иска кредит от 18 милиона евро от КТБ. Фирмата няма никаква кредитна история, но претендира да получи 18 милиона евро.

По проект парите ще бъдат използвани за строеж на завод за фотоволтаични панели. Без да се притесняват от факта, че фирмата е само на няколко месеца, банкерита дават парите. Тогава  собственик на фирмата по документи е Хайрие Хаджийска – най-близкият сътрудник на Ахмед Емин, бившия  началник на кабинета на Доган, който  се самоуби при странни обстоятелства.

Целият кредит е трябвало да се изплати окончателно през 2016 г. поради дългосрочния характер на инвестицията. Поставянето на КТБ АД под специален надзор странно съвпадна с края на гратисния период, който е даден на компанията. През есента на 2014 г. фирмата внезапно погасява дълга си – главница и дължими лихви. Това става със съдействието на Първа инвестиционна банка и Демирбанк, която от известно време има ново име.

През лятото на 2014 година  Хайрие Хаджийска продава дяловете си на Снежана Карова – 29-годишната дъщеря на видния девински бизнесмен и председател на общинския съвет в града Карамфил Каров, който е и член на ДПС.  Междувременно фирмата става инвеститор и в новия сарай на Доган. Тя започва да строи така нареченита водна спортна база, на нос Чукалята. Парите се леят щедро, според експерти дворецът с прилежащите му постройки и цялото оборудване ще струва близо 20 милиона лева. Решихме да потърсим новият собственик Снежана Карова, за да обясни от къде са осигурени тези средства и да даде повече информация за този обект. Младата дама обаче не пожела да говори, като поиска да не я занимаваме с глупости–Дали са глупости 20 милиона лева с незвестен произход и нарушаването на законите, зрителите могат да решат сами. Факт е обаче, че фирмата- инвеститор, която се смята за част от обръчите на Апмед Доган работи с непрозрачно финансиране. Отчетите показват, че през 2012 година дружестовто има загуба от 463 хиляди лева, а през 2013 , то е вече на червено с 3,881 хиляди лева. За 2014 година обаче отчет няма. А този факт съвпада и с началото на строителстовота на нос Чукалята.

Главен изпълнител на строежа е небизвестната „Главболгарстрой“. Земята преди строежа е собственост на „Лукойл“, впоследствие част  от терена е откупен от Ахмед Доган. Много терени  в района са изкупени от него, като за инвестиционните му намерения се носят легенди. Твърде е възможно скоро целия парк да се превърне в едно голямо имение на сивия кардинал на ДПС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...