сряда, май 8, 2024

Вижте един от най-бруталните допинг-препарати

Date:

Сподели новината.

В последно време темата за допинга прие вече дори космополитно значение. В почти всеки брой на спортните издания се пише или коментира за наказани, помилвани, създаване на нови комисии, нови видове допинг и т.н.

Кой се смята за остър допинг. Това е труден въпрос.  От време на време се споменава и за ефедрините, които често се използват от спортовете за издръжливост. Преди около 30 години обаче имаше един препарат, който се използваше в редица спортове, и имаше тотален ефект. Сега той се класифицира като много остър допинг, а като такъв беше определен още през 1986 година. Той се употребяваше рядко и за него знаеха само “просветените”. Патент на рускаката фармацевтика. Неговото име е “Теофедрин”. В България не се предлага от години, но в Русия все още може да се купи от аптеките. Той е рядко мощен забранен стимулант за спортове като колоездене, гребане, плуване, средни и дълги бягания в леката атлетика, триатлон и др. Съставът му е смайващ и говори сам по себе си.
– Теофилин- съставка, която отпуска мускулатурата на бронхите и повишава тяхната повърхност, вдига ефективността на работата на сърдечния мускул, стимулира ЦНС
– Кофеин- силен стимулант на ЦНС
Ефедрин- стимулант на ЦНС, повишава издръжливостта-
-Парацетамол- болкоуспокояващата съставка-
– Цитизин- алкалоид, който има стимулиращи въздействия върху организма-
– акстракт от беладона- противовъзпалителни функции-
 
Този коктейл навремето беше убийствен и имаше страхотен ефект. “Теофедрин” се предписваше за лечение на възрастни хора, които имат дихателни проблеми и са прекарали инфаркт или друг сърдечен блок. Спортистите, които го употребяваха постигаха бърз напредък в резултатите, но страничните ефекти бяха разрушителни. Сега този медикамент отдавна не се предлага у нас, но “Теофедрин” е част от старата машина за стимулирани и постигане на силни спортни резултати. Най-често се прилата от 1970  година до края на 80-те. Сега е невъзможно да се вземе, защото машините за анализ щего прихванат веднага.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...