четвъртък, март 28, 2024

Варна сбъдна мечтата на всички шофьори: 1.75 лева за литър бензин

Date:

Сподели новината.

Шофьорите в България в последно време са с опънати нерви: правителството реши да плащат повече за винетен стикер с обещанието българските пътища да бъдат подобрени.

Но ако сте шофьор във Варна, имате повод за оптимизъм. Цените на горивото в града рязко спаднаха през последните дни и се движат с 30% под средните за страната. Според сайта fuelo.net днешната средна цена на бензина А95 е 2.04 лева. Австрийската OMV го продава средно за 2.06 лева, а руската Lukoil за 2.03 лева. Не обаче и във Варна. В морската столица най-евтината бензиностанция днес е OMV на улица „Мир” с цена от 1.75 лева за литър. Още два обекта на компанията в града продават на подобна цена – съответно на бул. Цар Освободител №1 тя е 1.77 лева, а на бул. Република е 1.78 лева. Не по назад остава и Lukoil, чиято бензиностанция в квартал „Владислав Варненчик” продава горивото на цена от 1.86 лева.

Защо цените са толкова ниски?

Отговорът се крие зад инициалите VM, както се наричат бензиностанциите на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Тя първа свали цената много под средната за страната и в момента продава бензина за 1.77 лева. Според говорителя на КЗК Марио Гаврилов във варненския случай не може да става дума за картел. „Тук имаме действие на един икономически обект, което е последвано от другите, защото се опитват да спасят своето участие на пазара”, заяви той в ефира на Нова ТВ. „Онова, което се случва във Варна, е прекрасно за потребителите. Не виждаме никакъв проблем в една ценова война”, добави той. Според него не бива да се бърза с хипотезите. Възможно е това да е някаква пиар акция и след време цените да се върнат.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...

SOFIX при най-високото си ниво от 2008 година насам

Индeĸcът нa cинитe чипoвe ЅОFІХ, cлeдящ пpeдcтaвянeтo нa нaй-гoлeмитe...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...