петък, март 29, 2024

Българчетата затлъстяват – движат се малко и пият много газирано

Date:

Сподели новината.

Средно едно от три деца в страните от ЕС е с наднормено тегло. От затлъстяване страдат над 50% от възрастните в общността, по данни на Световната здравна организация (СЗО). Това обяви регионалният представител на организацията доц. Михаил Околийски на пресконференция на тема: “Подобряване състава на храните чрез намаляване количеството на сол, мазнини, трансмазнини, захари”.

Доц. Околийски цитира данни от проучване за 2016 г. – “Здраве на децата в училищна възраст”. Оказва се, че българските деца са на едно от първите места по прекарано време пред телевизора и екрана на компютъра в рамките на ЕС, което говорело за сериозни проблеми с физическата активност на децата. Освен това българските деца изключително много употребявали газирани напитки, които доказано също водят до затлъстяване.

В същото време д-р Веселка Дулева, началник отдел “Храни и хранене” в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и национален консултант по “Хранене и диететика”, заяви, че първите стъпки по отношение на здравословното хранене са направени. Затова се наблюдавало задържане на нивата на затлъстяване при момичетата на ниво 12% – 13%.

Така, например, според приетата Наредба за здравословно хранене в детски ясли, градини и училищни столове е забранена продажбата на газирани напитки, съдържащи захар. Липсват и солници в столовете за хранене. Освен това при най-малките деца от 0 до 3-годишна възраст било забранено добавянето на допълнителна сол.

Днешната среща има за цел да запознае представителите на индустрията с разработената европейска стратегия за храненето. Приоритетните цели, заложени през годините, са редукция на солта, намаляване на наситените мазнини, намаляване на добавените захари. Срещата е първата по рода си и цели повишаването на наличността на пазара на продукти със здравословен профил. Тази година е посветена на намаляването на храните с добавена захар.

Д-р Жоао Бреда, програмен мениджър по Хранене, физическа активност и затлъстяване, Регионален офис на СЗО за Европа, заяви, че България е страната изобретила киселото мляко и попита какво става със здравословния продукт, когато към него се добави захар.

“Вие сте държава, повлияна от Средиземноморския начин на хранене и диета, така че има положителни елементи”, посочи той. По думите му България има добра традиция, но българите губят добрата си диета заради приема на храни с високо съдържание на мазнини, повишената консумацията на сол, захар и наситени мазнини.

Имате много добър исторически модел на хранене, но диетата ви за съжаление се влошава. Ако добавим и липсата на физическа активност, както и фактът, че вие сте страна със сравнително високи нива на консумация на алкохол, това води до висок процент на сърдечносъдовите заболявания, диабет. На тях дължи и 80% от смъртта в страната, коментира д-р Бреда. Той даде пример със страна като Финландия, които успели да редуцират с 40% нивата на сол, които консумират. България също може да направи много и това е една много добра инициатива в тази насока, каза още д-р Бреда.

По данни на СЗО страната ни е първенец по сърдечносъдовите заболявания, които в комбинация с липсата на адекватна физическа активност е основна причина за смъртност.

Диабетът се увеличава. Зъбният кариес при децата се дължи на тези повишени нива на захар в много голяма част от продуктите, които се продават, заяви от своя страна доц. Околийски. Положителният момент е, че страната ни има отделна програма за така наречените незаразни хронични заболявания, приета от здравното министерство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...