сряда, май 8, 2024

Българските горива сред най-скъпите в Европа

Date:

Сподели новината.

България отново се оказва с едни от най-високите цени на горивата и дори надминава средното за ЕС равнище, съобщава в. “Сега”. Страната ни е около пето-шесто място по скъпи бензин и дизел преди облагането с данъци.

Литър А95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е само 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция – 0.393 евро. На практика, в 21 други членки на ЕС масовият бензин преди данъците е по-евтин.

Почти същата картина е и при дизеловото гориво, където в 21 страни цените са по-ниски от нашите, преди да бъдат начислени данъците. В България цената е 0.495 за литър, в Австрия е 0.388, в Полша е 0.333 евро и т.н.

За разлика от повечето страни в ЕС обаче, в България акцизните ставки все още са сравнително ниски. Но дори и с включването на данъците пак има държави, които са далеч по-богати, но се радват на по-ниски цени на горивата. В момента например по нашите бензиностанции средната цена на дизела е 0.990 евро, а в 6 други страни от ЕК той е по-евтин – в Румъния, Австрия, Латвия и Литва, Люксембург, Полша, където крайните цени са в диапазона 0.879 – 0.975 евро.

“Това е положението: по-високи цени на дребно от средното за ЕС за дизела и бензина. Цените все пак следват промените в котировките на суровия петрол в евро, но се наблюдава известно забавяне от около месец. Засега е видно, че през юли цената на петрола тръгна надолу, а цените у нас останаха непроменени”, коментира данните анализаторът от “Индустри уоч” Лъчезар Богданов. Според него сега на ход е новата Комисия за защита на конкуренцията. “Ролята на КЗК не е да следи за цените по бензиностанциите, а да проследи доколко поведението на различните играчи на пазара и на държавните органи създават положението, в което се намираме”, добави той.

Цените на най-масовия бензин у нас – А95, варират сериозно по бензиностанциите в отделните градове. От 1.75 лв./л по морето цената достига 2.08 в Западна България. С над 40 ст. за литър е разликата при А98, а дизелът се движи между 1.69 лв./л и 2.04 лв./л.

Наскоро изследване на Блумбърг показа това, което българите усещат по джоба си – горивата не са най-скъпите в света, но ни тежат на фона на скромните доходи. България се оказа на непрестижното 52-ро място по достъпност, защото за да си купи литър гориво, българинът трябва да даде 5.6% от заработеното за деня. За юни средната надница е била 33.60 лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...