петък, май 10, 2024

Българската “Приста ойл” открива завод в Узбекистан

Date:

Сподели новината.

Българският производител моторни масла “Приста ойл” ще открие новия си завод преработка на отработени масла в Узбекистан.

Проектът е дело на смесеното дружество „Уз – Приста Рисайклинг“, създадено с постановление на Президента на Република Узбекистан. В него влизат българската компания „Приста Рисайклинг“ с 51 %  и „Узнефтепродукт“, дъщерна компания на “Узбекнефтегаз”, с 49 %. Основни акционери и инвеститори в новото българско дружество „Приста Рисайклинг“ АД са братя Бобокови и семейство Манджукови.

Общата инвестиция е в размер на около 19 милиона щатски долара и предвижда разкриването на пряко заети 50 нови работни места и още 150 в свързани дейности. Ръководител на успешно завършилото строителство и пуск на завода в Узбекистан е Ивайло Манджуков.

Капацитетът на рециклиращия завод е предназначен за преработка на 40,000 тона отработени масла на годишна база, от които до 30,000 тона свежи базови масла, до 6,000 тона дизелово гориво и до 4,000 тона асфалтова фракция.

Предвидено е до 60 % от свежите базови масла да бъдат реализирани като износ за суровинно обезпечаване нуждите на Приста Ойл в Централна Азия и Украйна, а другата част да бъдат усвоени в производствената програма на „Уз – Приста“. За реализацията на дизеловото гориво и асфалтовата фракция съществува пазар на вътрешно потребление.

Българското дружество „Приста Рисайклинг“ е технологичният партньор и носител на ексклузивните права на защитената пред Американското Патентно Ведомство технология за изграждане на инсталация за регенериране на отработени масла без аналог, която се изгражда за пръв път в Централна Азия и страните от СНГ.

Дружество участва не само като инвеститор, но също и като съизпълнител, осъществявайки цялостно инженеринговата дейност  по проекта.

Пускането в експлоатация на новия високотехнологичен завод за преработка на отработени масла „Уз-Приста Рисайклинг“ осигурява намаляване и елиминиране на замърсяването с опасни отпадъци на околната среда, а също ще спомогне намаляването на нерегламентираното депониране на отработени масла в околната среда, обезпечавайки едновременно с това свежа суровина за производство на готови масла, след регенериране на отработените масла, в средноазиатската република.

Инвестицията е своеобразен старт на прилагането на нов подход към събирането, транспортирането и съхраняването на отработените масла, с пряко положително  влияние върху околната среда. Към днешна дата в Узбекистан няма наложен единен подход по посока на екологията, затова и българският принос е от изключително значение.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...