четвъртък, април 25, 2024

България – оръжеен доставчик за сирийските терористи

Date:

Сподели новината.

Ислямска държава е призната от целия свят за терорист № 1. САЩ оглавиха коалиция срещу ислямистите.

И Русия започна военна операция срещу тях по молба на президента на Сирия Башар Асад. Реално в операцията срещу Ислямска държава и другите терористични групировки в Сирия участват десетки държави. Но има едно правителство, оглавено от един откровен идиот, който е основен помощник на терористите. Правителството е на България, идиотът е така нареченият наш премиер, бившата мутра Бойко Методиев Борисов.

От юридическа гледна точка Борисов би трябвало да бъде задържан от действащи международни структури и изправен пред международния съд, създаден от Карла Дел Понте, като военен престъпник за съучастие в престъпленията срещу човечеството на терористите в Сирия и Ирак.

Редица медии и в България публикуваха доклада за контрабандата на цигари за джихадистите, в който се споменават Борисов, Флоров, Пеевски и Цацаров. Докладът, чийто автори са обозначени като “служители на Република България, Министерство на финансите, ДАНС, ГДБОП”, беше потвърден и от турски източници, в това число и от вестник “Миллиет”.

Но най-опасното за Борисов разобличение дойде от американския източник BuzzFeed News, според който България е основният доставчик на оръжия за терористите в Сирия.

За какво става дума?

Управлението за специални операции на САЩ (SOCOM) през 2014 г. чрез няколко посредници е купило от Беларус управляеми ракети за комплекса “Конкурс” /вероятно става дума за ракетите 9М 113 съветско производство/ за сирийските метежници. Тези ракети, според мнението на експертите на споменатия източник, е трябвало в крайна сметка да стигнат именно до терористите от Ислямска държава. Това е било и целта.

Сделките от този характер винаги се лицензират от Държавния департамент на САЩ. Вероятно няколкото мисии в Минск на Ерик Рубин и на представители на Департамента на отбраната на САЩ са били посветени на темата за търговия с оръжие.

Главен герой в тази история е компанията Purple Shovel LLC. Компанията е била регистрирана през 2010 г. в щата Делауеър от бившия американски контраразузнавач /от 1994 г. до 2001 г./ Бенджамин Уоръл. Преди това, до 2005 г., Уоръл е работел с компании, поддоставчици на американското правителство и на Департамента на отбраната, но през 2008 г. е банкрутирал. През 2012 г. делото за банкрут е било закрито и дълговете оттписани. През декември 2014 г. Purple Shovel е получила два контракта от SOCOM – Командването на специални операции на САЩ, в рамките на сирийската програма CYIATF-S, за 50 милиона долара /според други данни за 60 милиона/. Във фирмата в този момент са работили 6 души. Годишната печалба е била по-малка от 2 милиона долара.

Първият контракт – за екипировка и обучение на сирийската “опозиция”, е бил за 23,5 милиона долара. След това са го надули на 31 милиона. През юли контрактът е бил изпълнен и работата на компанията в САЩ е била оценена като “изключителна”.

Вторият контракт – за доставка на чуждо американско оръжие и боеприпаси, е бил за 26,7 милиона долара /след това са го надули до 28,3 милиона/. Purple Shovel е спечелила контракта в “съревнование” с две други компании и е трябвало да достави на сирийските “въстаници”

12 640 антитанкови гранати ПГ-7ВМ, 6249 гранати за ПГ-9В и стотици гранатомети. Това е било проблем и Уоръл е намерил посредник – Regulus Global, като краен доставчик е била българската фирма “Олганс”. Но вярата в качеството на боеприпасите на българската фирма е била ниска. Тестовата партида се е представила лошо. В САЩ са били недоволни, тъй като без доставката на въоръженията се е провалял планът за настъпление на сирийската “опозиция” срещу Башар Асад.

През юни в България беше съобщено, че на полигона в Анево, нает от споменатата “Олганс”, при тестов взрив е загинал сътрудника на частната военна компания Sky Bridge Tactical – поддоставчик на Purple Shovel, бившият служител на ВМС на САЩ и оръжеен експерт Франсис Норвильо. В България той е трябвало да се запознае с гранатите за РПГ, произведени през 1984 г., след това да предаде своя опит на американските военни, които от своя страна да предадат своя опит на сирийската “опозиция”. При изстрела на стара граната от 1984 г. Корвильо загинал на място и още 4 души са ранени.

Трябвало е да се купят за сирийската опозиция и 36 “Конкурс”-а и 700 гранати за тях. България, като основен доставчик на оръжия за сирийската опозиция не ги е имала в наличност.

Тогава Purple Shovel и поддоставчиците са се обърнали към Беларус за покупка на гранати за “Конкурс”. Формално е трябвало да бъдат купени за SOCOM чрез доставчика в България от Беларус вероятно с измамна крайна цел. Държавният департамент на САЩ е отказал коментар.

Всички разрешения за внос-износ, търговия и продажба на оръжия в България по принцип би трябвало да минават през подписа на премиера, в случая на Б. Борисов, който превърна България в доставчик на оръжия на терористите в Сирия, и съучастник в техните престъпления.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...