петък, май 3, 2024

България натрупа нов дълг

Date:

Сподели новината.

Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 27 юли 2026 година.

На проведения на 16 май аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 100 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност от 2,41%. За сравнение, на проведения на 25 януари 2016 г. първи аукцион за емисията беше отчетена доходност в размер 2,58%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 233,1  млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,33. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 228 базисни пункта. Емисията е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии.

От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 49,91%, следвани от пенсионните и гаранционните фондове с 30,98%, застрахователните дружества с 10%, инвестиционните посредници с 5,61% и други инвеститори с 3,50%.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...