петък, април 26, 2024

България може да изхранва 50 милиона души

Date:

Сподели новината.

От много години вече се наблюдава как качеството на плодовете и зеленчуците у нас върви надолу.

От много години вече се наблюдава как качеството на плодовете и зеленчуците у нас върви надолу.  И основната причина за това е, че те не са местно производство. Това обясни в ефира на телевизия Bulgaria On Air Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите.

От браншовия съюза настояват да се въведе нов критерии за плодовете и зеленчуците – “свежест”. Като основен проблем на пазара той посочи, че приоритет у нас е цената за сметка на качеството. За съжаление, индустрията, която се занимава с консервиране, също предпочита вносната стока заради по-ниската цена. Въпреки че те работят с други сортове и обикновено използват излишъка от пресния пазар, поясни експертът.

Градинарят изнесе и тъжна статистика, според която от 20 години у нас съотношението на импорта спрямо местното производство е 85 към 15% в полза на импорта. А по данни на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) капацитетът на нашата територия може да изхранва около 50 милиона души, разкри Трифонов.

Поради силното стесняване на българското производство преди 15-тина години започна масов внос на плодове и зеленчуци за консервиране. „Тази тенденция за съжаление продължава”, обобщи той. Налице обаче е и друга тенденция – българските плодове и зеленчуци, въпреки че са малко по-скъпи, са предпочитани от много хора заради вкусовите си качества.

Дали домашното консервиране е предпочитано от българина? Трифонов обясни, че ако решим да си сложим бурканите сами, е изгодно, но за тези, които сами отглеждат продукцията.

Трифонов допълни, че закономерност е, колкото по-малко е местното производство, толкова повече цените вървят нагоре, а като се намесят и прекупвачите, допълнително цените се вдигат.

 

Найден Петров

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Касапница на пътя край Русе

Бременна жена е в тежко състояние след катастрофа в...

Пролетна градушка в Чирпан и Първомай

Мощна градушка удари в региона на Чирпан, Първомай и...

В последния момент решиха: Всеки с телефон в ЕС трябва да знае това

Πo вpeмe нa пocлeднaтa cecия нa нacтoящия Eвpoпeйcĸи пapлaмeнт...

Полицейска рокада в Габрово

Със заповед на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, временно преназначен на...