неделя, май 19, 2024

Бургас е градът с най-мръсен възхух

Date:

Сподели новината.

 Бургазлии продължават да дишат мръсен въздух. Традиционно градът е сред тези с най-отровна  атмосфера в страната, като причините за това са няколко. Основни замърсители обаче традиционно си остават Лукойл- Нефтохим и Кроношпан.
Замърсяемостта на въздуха в Бургас се определя от нивото на няколко показателя. Това са    Азотен диоксид , Серен диоксид , Прахови частици , Сяроводород ,Озон и Стирен. Техните показатели определят и това доколко атмосферата в града е отровна. Това става чрез няколко станциии и подвижна лаборатия, които се намират на определени места в общината. Тяхното предназначение е да дават информация на съответните органи.
 Справката от днес показва, че според техните данни има доста сериозна замърсяемост в кварталите Долно Езерово и Меден рудник. Като цяло в Бургас автомобилният трафик е много сериозен, което е допълнителна предпоставка за мръсен въздух. Основвите причинители и източници на токсини в атмосферата обаче са два – Лукойл- Нефтохим и Кроношпан. Двата завода бълват постоянно пушеци и дим, които тровят бургазлии почти ежедневно. Това го признават и самите жители на града.
 В същото време статистиката показва, че Бургас е на първо място в страната по заболявания на дихатателната система и ракови увреждания на белите дробове. Това явно не е случайно. И Лукойл- Нефтохим и Кроношпан обаче са санкционирани до сега само със символични глоби, които по никакъв начин не пречат на тяхната дейност и комините им продължват да бълват отрови, които отиват в дробовете на бургазлии.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...