петък, май 3, 2024

Бургаски мол се продава заради дългове

Date:

Сподели новината.

Година след като наемателите в бургаския мол “Странд” бяха помолени да напуснат, търговският център излиза за продажба на търг заради неплатени данъци към общината, …

Година след като наемателите в бургаския мол “Странд” бяха помолени да напуснат, търговският център излиза за продажба на търг заради неплатени данъци към общината,  а обявена минимална цена е 33.3 млн. лв. Продажбата от частен съдебен изпълнител е интересна, тъй като това е първият мол от отворен тип в България – концепцията напомня голяма търговска улица с магазини, заведения, обществени зони и забавления. Очакванията на инвеститорите обаче, че новият мол ще внесе разнообразие в търговските площи в града, не се оправдаха и той работи само една година при силната конкуренция в морския град. По различни оценки в центъра са вложени над 40 млн. евро, като част от тях бяха осигурени от КТБ. Именно фалитът й през миналото лято накара мениджмънта на “Странд” да помоли наемателите “временно” да освободят обектите. Сега началната цена за близо 30 дка терен и сградата на мола е 33.3 млн. лв. Дългът към общината е много малък – само 448 082 лв., според обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители, но имотът е ипотекиран в КТБ и ако продажбата е успешна, повечето пари ще отидат за погасяването на ипотеката. Длъжникът е акционерното дружество “Странд Бургас”. Според представители на пазара обаче трудно ще се намери купувач на тази цена.

Данъци и такси

От община Бургас обясниха, че натрупаният дълг са публични вземания от данък върху имоти и такса битови отпадъци на терена и сградата в града. Според обясненията на местната власт, след като дължимото е било забавено, още в началото от дружеството са поискали разсрочване на плащанията, но вноски не е имало. По тази причина от общината са предали събирането на неплатените данъци на съдебен изпълнител. След образуването на изпълнителното дело начинът на събиране на дълга и евентуално разсрочване се правят пред изпълнителя, добавиха от местните власти. В документите за продажба няма информация колко точно е дългът към КТБ, такива данни няма и в партидата на дружеството в Търговския регистър, в Имотния също няма резултати за вписана ипотека от името на “Странд Бургас”. Пред “Капитал Daily” един от управляващите дружеството – Мариела Остенд, заяви, че няма да коментира нищо по повод продажбата на мола.

И една ипотека

Частният съдебен изпълнител Янко Бъчваров предположи, че ако се стигне до продажба, парите ще стигнат основно за погасяване на ипотеката, а тъй като дългът към общината не е чак толкова голям, той също ще бъде изплатен без проблем. Бъчваров разказа, че когато е отишъл да описва магазините, молът вече не е бил действащ, търговците са се изнесли преди това, а обектите са били празни. По думите му поисканата цена е много близо до данъчната оценка на имота. Според последните промени в Гражданския процесуален кодекс началната цена при първа публична продажба на имот не може да е по-ниска от данъчната му оценка. Ако няма кандидати, се насрочва втори търг на 80% от първата цена. При липса на оферти и за втория търг се прави нова оценка.

Търгът

Срокът за подаване на оферти за мола и терена под него е 23 октомври. На 26 октомври пликовете ще бъдат отворени и при интерес ще има и устно наддаване. Точно преди година мол “Странд” спря да работи, а от ръководството са обяснили, че това е временно заради ситуацията в КТБ. Според мажоритарния акционер Зет Би Ес затворената банка е била основната финансираща институция на обекта. По последните публикувани данни в Търговския регистър акционери в “Странд Бургас” са Зет Би Ес с 18 173 акции, или 66%, и близкото до КТБ тогава “Вивес” с 9362 акции, което са останалите 34% от капитала.

Проектът “Странд”

Проектът “Странд” (англ. Strand – заимствано от една от големите търговски улици в центъра на Лондон) е първият и засега единствен мол от открит тип в България. Строителството му започна още през 2011 г., а инвестицията в него беше оценена на над 40 млн. евро. Откритият мол отвори врати през юни 2013 г., за да стане конкурент на вече установените Burgas Plaza (в непосредствена близост) и Galleria Burgas. Иновативната концепция за търговския център целеше да го отличи от традиционните молове. Но не се получи. Пазарът изхвърли и концепцията и играчите в проекта. Поне на този етап….Занапред все още не е ясно какво ще се случи

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....