петък, март 29, 2024

Бургаски журналист създава собствена телевизия

Date:

Сподели новината.

Кафявата канонада от търсещите сензация сайтове “Пик” и “Блиц” съвсем скоро ще се пренесе и в телевизионния ефир.

На поредното  си заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) е трябвало да разгледа документите за регистрация на нов телевизионен канал – PIK TV, подадени от собственика на “Пик” Недялко Недялков. Точката е била отложена за следващия вторник заради отсъствието на председателя на СЕМ Георги Лозанов, но по информация на “Капитал” заявлението е щяло да бъде прието. Тоест е въпрос на време каналът да получи регистрация. Недялко Недялков е син на бургаския поет, драматург  и режисьор Недялко Йорданов и брат на разследващия журналист Асен Йорданов.  Той е и бивш издател и съсособственик на вестник “Уикенд”.

Според експертите на СЕМ документите на Недялко Недялков отговарят на всички изисквания на Закона за радиото и телевизията. Тъй като режимът за издаване на лиценз за радио и телевизия е обикновен регистрационен, СЕМ ще трябва да издаде разрешително за излъчване на PIK TV. Регистрационната такса, която каналите плащат на СЕМ, е 2 250 лв.

Намерението си да създаде телевизия собственикът на “Пик” заяви още в края на миналата година. През ноември Недялко Недялков регистрира “Пик Броудкастинг” АД – дружеството, което стои зад новия телевизионен канал. Собственици на компанията са Недялко Недялков, който държи 95%, и главният редактор на “Пик” Ивайло Крачунов с 5%. В органите на управление е вписана и Милена Тарандева.

“Пик” и “Блиц”, които често споделят медийно съдържание, миналата година официално обявиха, че ще имат обща рекламна политика. Те се считат за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, в чиято телевизия “Канал 3” гостите и темите не рядко преповтарят тези и позиции на кафявите сайтове.

Какво ще гледаме по PIK TV

През последните месеци в публичното пространство имаше различни слухове – от това къде ще се помещава каналът до това кой ще работи за него и откъде ще идва финансирането. Част от обвитото в мъгла днес вече е видимо. Остава неизвестно само кой ще подкрепя финансово проекта. Ако съдим по контактите на собственика и кръговете, които защитава през “Пик”, можем само да се досещаме.

От подадените документи в медийния регулатор става ясно, че телевизията е с общ  политематичен профил, 24-часова програма и ще се излъчва по кабел и сателит. Като начална дата на разпространение е посочен 4 април 2016 г.

От предложения на медийния регулатор програмен проект става ясно, че Недялков възнамерява да развива “информационна и аналитично-коментарна телевизия”. В нея според документите на Недялков ще са включени “горещи теми”, “задълбочени журналистически разследвания” и “качествена и атакуваща публицистика”. “Традиционна журналистика, но със съвременна динамика, сблъсъци, скандалност, горещи спорове, конфликти и нетрадиионен изказ”, обещава още програмната концепция. Това ще “създаде конкурентно отличие от повечето политематични канали”, пише в програмната си концепция собственикът и изпълнителен директор на телевизията Недялко Недялков.

Източник на “Капитал” разкри подробности от проекта за програмна схема на телевизията. В нея са били предвидени директни включвания от редакцията на сайта “Пик”, както и сутрешен и дневен блок с водещи от студио. Предложения да се присъединят към PIK TV са получили някогашното “острие” на Николай Бaреков в ТВ7 Диляна Гайтанджиева (позната с поръчковите разследвания срещу враговете на Цветан Василев и Делян Пеевски) и главният редактор на “7 дни спорт” и често глашатай на опорните точки на Пеевски Юлий Москов. Идеята е била Гайтанджиева да прави разследвания, а Москов да се занимава с “тежка публицистика”. В програмната схема е било включено и предаване на Димитър Недков – бивш говорител на “Мултигруп”, представян в сайта “Пик” като “писателя масон”. Своя рубрика е било предвидено да има и главният редактор на сайта “Пик” Ивайло Крачунов. Възможно е обаче този проект на програмна схема да е претърпял промени.

Отвъд детайлите, регистрацията на PIK TV ще бъде лош знак, защото това ще първата официална таблоидна телевизия с разрешение от СЕМ. А слуховете, компроматите и клеветите ще си имат свой мегафон.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...

SOFIX при най-високото си ниво от 2008 година насам

Индeĸcът нa cинитe чипoвe ЅОFІХ, cлeдящ пpeдcтaвянeтo нa нaй-гoлeмитe...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...