петък, май 3, 2024

Бургаският хлебозавод е пред фалит

Date:

Сподели новината.

Да се осигури финансиране чрез банков кредит, настоява управителят на “Хляб и хлебни изделия” ЕООД Калчо Стефанов.

Приходите от продажбата на произведената готова храна и хлебни изделия не могат да покрият натрупаните задължения към държавата и общината. Към настоящия момент задълженията към НАП са в размер на 625 000 лв., върху тях се начислява годишна лихва в размер на 10 процента плюс основния лихвен процент. Ежемесечните вноски по това задължение лишава дружеството от оборотни средства и затруднява разплащанията с доставчици. Освен това фирмата има неплатени задължения към Община Бургас за местни данъци и такси в размер на 135 000 лв., върху които се начислява лихва в същия размер от 10% плюс основен лихвен процент.

Наличието на тези публични задължения пък е пречка за участието в процедури по Закона за обществените поръчки и за кандидатстването по европейски програми.

Поради това управителят смята, че е целесъобразно и икономически обосновано, публичните задължения, върху които се начисляват лихви в размер на 10% плюс основния лихвен процент, да бъдат покрити чрез външно финансиране, както и да бъдат осигурени оборотни средства за текущата дейност.

Той иска финансиране чрез банкови кредити, които могат да бъдат обезпечени с имоти на дружеството. Такъв неизползваем терен с площ 14 409 кв.м, има в северна промишлена зона. Освен това има и 5 имота с възбрани от НАП. Това са магазини.

Ако срокът на кредита, който ще погаси публичните задължения е 10 години, месечната вноска ще се намали неколкократно, което ще освободи оборотни средства, с които ще започнем да покриваме натрупаните задължения към доставчици – е направил изчисления Стефанов. При съществуващите условия на кредитиране на банковия пазар и предвид финансовото състояние на дружеството, той счита, че всяко предложение на банка до 5% лихвен процент, ще обоснове тегленето на кредитите.

Така ще се изплатят задълженията към НАП и общината, ще се освободят оборотни средства за текущата дейност на дружеството. По този начин ще се даде възможност за разширяване на производствената и търговската дейност, ще може да се участва в процедури по реда на Закона за обществените поръчки и да се кандидатства по оперативни програми.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....