сряда, април 24, 2024

Бургаският мафиот Пламен Дишков – Кела – агент на американските спецслужби

Date:

Сподели новината.

 

Топ мафиотът от Бургас Пламен Дишков – Кела е агент на американските тайни служби и по-конкретно на щатската агенция за борба с наркотрафика ДЕА. Това твърдят  източници от ъндърграунд средите. Според информацията, която всъщност от години обикаля подземния свят Кела си сътрудничи с ДЕА още от периода, в който уж се криеше от българското правосъдие.

 

Дишков имаше задочно издадена присъда от 20 години затвор за убийството на Димитър Стаматов – Мастара, станало на 21 ноември, 2002 г.. Ден след това 26-годишният тогава Дишков хвана самолета за Полша и изчезна. Кри се успешно преди да бъде задържан в края на август, 2011 г. в португалския град Каскаис. През тези години той бе обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол и с европейска заповед за арест от 18 юли, 2008 г. въз основа на постановената присъда.

Оказва се обаче че през тези почти 10 години, в които уж беше в неизвестност, последното нещо, което е правил е да се е крил. От публикувани лично от него снимки в интернет стана ясно, че престъпникът си е живял като цар. Венеция, Сен Тропе, Сардиния, Рим, Париж, Москва, Монако и Лисабон – това са само част от градовете, в които е пребивавал. В безбройните воайажи се вижда как храни гълъби на площада във Венеция, пробва тузарски автомобил „Бугати“ на изложение в Монако, разхожда се с яхта из Средиземно море и куп други. В част от снимките попада и мистериозна дама, чието лице е скрито. Всичко фотоси са брандирани с маска на Веднета, което е любимия символ на Пламен Дишков.
Пламен Дишков – Кела

Пламен Дишков – Кела

Авери на Кела от мафиотските среди разкриват, че той е пътувал необезпокоявано в цял свят, въпреки че е бил в масивите на Интерпол именно заради сътрудничеството си с американските специални служби. Бургазлията е бил ценен за ДЕА заради контактите си с гангстери от цял свят, както и информацията, която има за контрабандни канали, най-вече за наркотици.

Кела набра скорост в края на 90-те години и началото на новия век заради близкото си приятелство с един от най-големите босове на бившата групиравка СИК Стоил Славов. Тай се спрягаше като мозъка и най-интелигентния от всички създатели на страховитата структура. За разлика от Младен Михалев- Маджо или Братята Маргини, името на Славов не бе толкова известно. В по-ранните си години Стоил Славов бе и единствения шеф от СИК, който беше арестуван. През 1997 г. в Шумен той с още трима души жестоко пребили шуменския бизнесмен Петър Петров – Ретрото. За близо 14 години по върховете на СИК Стоил Славов имаше участие в 18 фирми, като 2 бяха 100 % негови.

Най-много пари Славов печелеше от афери с Петрол. Кралете на петрола в онези години бяха той, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата, Красимир Маринов – Маргина и Милчо Бонев – Бай Миле. Официално повечето от тях бяха обединени под шапката на дружеството „Интергруп енд партнърс“. За мозък на петролната схема на СИК се сочеше основно Славов.

В Бургас човекът, движел всички далавери на Стоил Славов – Телето бе именно Пламен Дишков – Кела. Смята се, че Кела години наред е осигурявал вноса на контрабанден петрол през бургаското пристанище чрез свой близък митничар, чиято жена пък била управител на негов и до ден днешен хотел. Най-стария прякор на Пламен Дишков не е Кела, а Врабчо. Но така си позволявал да се обръща към него само лидерът му и главен наставник Стоил Славов. Телето дакрилял и бранел 20-годишния тогава Кела като роден син.

От черната търговия с бензинопродукти във фирмите на СИК са влизали по около 50 млн. лв. на месец. Легалните печалби също не бяха лоши. Фирмата за търговия с петролни продукти „Интергруп енд партнърс“ до 2004 г. декларираше чист приход от около 100 млн. лв. на година от търговията с петрол. Въпросната фирма всяка година попадаше сред 100-те най-силни български компании според декларирания оборот.

Службите ни разполагат с информация, че чрез кораби на бургаското пристанище с години не е пристигал само бензин, но и огромни доставки кокаин.

Стоил Славов бе убит в най-чудовищния атентат в съвременната българска история. На 19 януари, 2004 г. взривно устройство, заложено в асансьора на бизнес сграда в центъра на столицата пръсна на късове тялото на Славов и ликвидира тримата му бодигардове.

След убийството на Телето именно Пламен Дишков Кела онаследи и пое неговия бизнес. Въпреки, че по това време Дишков вече се бе преселил да живее в Западна Европа с протекцията на специалните американски служби. А какво по-добро за ДЕА от това да има човек, който да управлява ресурса на голяма част от СИК и най-вече контрабандата?

Пламен Дишков е познавал отвъртре и наркобизнеса във Франция, Холандия и Италия. Знае се, че е заработвал като посредник и перач на пари. Много пари Кела усвоил в периода 2006-2008 г. от брокерска дейност с жилища из целия Стар континент, включително и у нас. Смята се, че покрай търговията с недвижими имоти Дишков е изпрал над 250 млн. евро. на едни от най-едрите наркотърговци в Русия и Западна Европа.

Сред най-мащабните му инвестиции е комплекс от къщи за почивка на екзотичния остров Бали. Партнира си с друг един виден сикаджия.

Кела не е типичен представител на родния ъндърграунд. Негови приятели го описват като свръхинтелигентин и пресметлив. Като в подкрепа на твърденията си привеждат примера с купищата пари, които е спечелил от търговия на борсата.

В подземния свят се говори, че голяма част от данните, които ДЕА е събрала за Таки и Брендо е получена именно от техния сътрудник в България Пламен Дишков Кела.

Източник: Скандално.нет

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...