петък, април 26, 2024

Бургазлии бойкотираха новите винетки

Date:

Сподели новината.

Законни или не винетните стикери са отпечатани и вече доставени в разпространителската мрежа. Наше екип установи, че в клоновете на „Български пощи” вече има от така одумваните и коментирани тази година стикери.

Новите пътни стикери по нищо не се различават от старите, само са малко по-красиви. Най-масовият-този, който от 67 скочи на 97 лева, е с холограма на Шипка. На по-скъпите ламинирани хартийки са изобразени още Рилския манастир и други емблематични сгради за България.

Засега обаче кандидати за по-скъпите винетки няма. Но има наплив за старите. Седмичните и месечните масово се купуват, най-вероятно заради предстоящите празници, обясняват от пощите.  От 2016 година всеки шофьор, който иска да си купи стикер, за да може да шофира по републиканската пътна мрежа ще трябва освен да плати да предостави на съответния служител откъдето си купува винетката и номера на колата.

Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

Припомняме, че заради повишените цени на винетките за догодина в някои градове в страната имаше протести на шофьори.

А протестиращите заявиха, че новите винетки са незаконни, тъй като не са обнародвани в Държавен вестник. В Закона е записано, че: “Председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” одобрява със заповед графичното оформление на различните групи и видове винетки. Заповедта за графичното оформление на различните групи и видове винетки за съответната година се обнародва в “Държавен вестник” в срок до 30 ноември на предходната година”.

Това обаче не се е случило. В”Държавен вестник” е публикувано само решението на Министерския съвет за цените на винетките, което е с дата 27 ноември. Графичното оформление на винетките обаче не е представено.

Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната.

Те също така призовават да се затегне контрола върху разходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също може да даде допълнително постъпления.

Протестите срещу по-скъпите винетки не трогнаха регионалния министър Лиляна Павлова.
Преди дни тя коментира, че те не са задължителни и който не иска, да не ги купува и да не ползва пътища.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...