събота, май 4, 2024

Бум на инвалидите, заради скъпите винетки

Date:

Сподели новината.

Поскъпването на винетките доведе до нов бум на инвалидите. С близо една трета са се увеличили молбите за отпускане на безплатни стикери за хора с увреждания в сравнение с началото на 2015 г., съобщава „Телеграф”.За това са информирали няколко районни служби за социално подпомагане в страната. През миналата година подадените заявления са били близо 190 000, а по всичко личи, че през тази година те ще надхвърлят 200 000, коментират експерти.

Броят на молбите се е увеличил значително още в края на 2015, когато стана ясно, че годишните винетки поскъпват от 67 на 97 лв. Само за декември във Варна са приети 4385 заявления от хора с увреждания, които имат право на безплатни едногодишни стикери.

Право на безплатна винетка имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но само докато детето навърши 20 г.

176 000 безплатни винетки са били отпуснати на хора с увреждания, показва справка на АПИ. При единична цена от 67 лв. общата стойност на раздадените стикери възлиза на близо 12 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...