четвъртък, май 2, 2024

Булмаркет – филиал на ПИБ

Date:

Сподели новината.

Фирмата „Булмаркет ДМ“ има над 106 млн. лева кредити към ПИБ и е била в тесни бизнес отношения с фантомната „Ви Ем Корпорейшън“, която измами румънската държава с 26 милиона евро. Заради тази измама преди 2 седмици сметките на ПИБ бяха запорирани от СГС по искане на съда в Букурещ.

Вчера репортер на Биволъ засече на VIP паркинга на ПИБ черното Порше „Кайен“ с русенска регистрация, в което се вози Станко Станков, собственик на 40% от „Булмаркет ДМ“. Биволъ се опита да се свърже със Станко Станков на мобилния телефон оставен за контакт на „Булмаркет“, но той даваше заето.
 

По същото време главният прокурор Сотир Цацаров очерта пред медиите основните линии на разследване за взрива на влаковата композиция в Хитрино: „На първо място превозвачът. Това е самата компания „Булмаркет“.

Чия е „Булмаркет“?

„Самата компания Булмаркет“ според актуалните документи от българския и кипърския търговски регистър е 60% собственост на кипърския безработен Георгиус Георгиу, който преди време чрез Legnano Enterprises е притежавал и 8% от ПИБ, които продал на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ “Биволъ”!

 

През декември 2014 г. Георгиус Георгиу продава на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев фирма, която държи 8% от акциите на ПИБ.

Тази сделка обаче не прави от Георгиус Георгиу мултимилионер и той си остава скромен кипърски социално слаб. Не го пращат в хайлайфа и получените от него 1,2 милиарда кредити от ПИБ. Повечето от тях са необезпечени и невъзвръщаеми, както сочат доклади на БНБ, потвърдени и от прокуратурата.

През офшорните фирми, които владее Георгиус са източени десетки милиони евро кредити от ПИБ, доказа разследване на Биволъ, също потвърдено от прокуратурата. Цацаров определено има какво да разследва около собствеността на „Булмаркет ДМ“ ако тръгне по кипърската следа, водеща към ПИБ.

Булмаркет има бизнес с фантомната фирма измамила румънската държава

През 2012 г. „Ви Ем“ представя на румънската земеделска агенция APIA тръжни документи, че разполага с банкова гаранция от ПИБ и склад за 10000 палета, за да спечели обществена поръчка за доставка на брашно и олио за бедните. Договорът за склада е с „Булмаркет ДМ“. Складът обаче никога не се запълва, защото фирмата изчезва с парите, а румънските бедни остават гладни през зимата на 2012 г.

Биволъ издири и милионерът, който по документи се води собственик на „Ви Ем Корпорейшън“. Той се оказа бедняк и бездомник. Пред камерата на Биволъ Валери Милорадов Петров заяви, че „ПИБ е най-измамната банка“. Той е бил воден в централния офис на ПИБ на бул. Г.М. Димитров да подписва документи, а печатът на фирмата му се съхранявал „някъде там горе“ по етажите на банката.

Разследване на Биволъ и партньорите му от мрежата OCCRP – RISE Romania и Atlastzo.hu проследи пътя на откраднатите пари. Te са били изпрани от групата на „Килърите“ на Мила Георгиева през свръзани с ПИБ офшорки и банка собственост на съмнителен унгарски бизнесмен.

Кредити за 106 милиона от ПИБ

ПИБ  е кредитирала дъщерна компания на „Булмаркет ДМ“ – „Булмаркет Автотранспорт“ ЕООД с над 106 милиона лева. Залогодател пред банката обаче е самата „Булмаркет ДМ“. Кредитите са по договора съответно за 27 млн, 17.5 млн. и 10 млн. и са от март 2014 г., като по тях са вписани особени залози на 100% от дяловете на „Булмаркет ДМ“ в дъщерните му предприятия „Булмаркет Автотранспорт“, „Олео Протеини“ и „Порт Булмаркет“.

 

При тези огромни дългове е съвсем нормално, че „Булмаркет ДМ“ е направила големи отстъпки на ПИБ в наема за офис, който банката плаща на адрес Тутракан 100 в Русе. Там се намира и седалището на фирмата. Банката плаща почти символично по 320 лв. на месец за 54 кв.м.

pib-dm-ofis-2

pib-dm-ofis

За да замаже откровената връзка на „Булмаркет ДМ“ с банката и нейните мажоритарни собственици Станко Станков вече на два пъти заявява в национален ефир, че той е 100% собственик на „Булмаркет“ и обещава да покаже документи, но такива не са налични. Очевидно и вчера при посещението си в банката той не е успял да се сдобие с тях.

Но може би, за разлика от Валери Милорадов, поне е успял да си вземе печата на фирмата?

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...