вторник, април 30, 2024

БТК вдига абонатите си

Date:

Сподели новината.

Телеком секторът се раздвижда в положителна посока. За изминалото деветмесечие всеки от операторите има с какво да се похвали – по-високи приходи, повече абонати, по-голям пазарен дял, свиване на загубите. БТК запазва първото място по размер на приходите, което се дължи основно на прибавянето на НУРТС и фиксираните услуги, и дори успява да си спечели още мъничко пазарен дял в мобилния сегмент за сметка на “Мобилтел”.
След обявените в понеделник резултати и на БТК за периода вече могат да се сравнят показателите на големите телеком играчи. Така се вижда, че оборотите на всички растат почти с еднакъв темп. Разликата обаче е, че докато “Теленор” има по-силен период от основната си дейност, при “Мобилтел” и БТК растежът е резултат от придобивания – съответно на “Близу” и НУРТС.
Мултиплексни ръстове

През изминалото деветмесечие бизнесът на БТК се стабилизира. Компанията продължава да стопява разликата с конкурентите си в пазарния дял по приходи от мобилни услуги и вече държи 28%, сочат изнесените от компанията данни. Печалбата на БТК от традиционните услуги – телефония, интернет и телевизия, намалява, като EBITDA запазва темповете на спад от 7%. Основният двигател за ръста в оборотите са НУРТС и мобилните услуги.
Особено с придобиването на мултиплекса в края на миналата година БТК спря да се вписва в профила на чист мобилен оператор. Последното важи с пълна сила и за “Мобилтел”, чиито резултати нямаше да отчетат растеж без купения също миналата година бизнес на кабелния оператор “Близу”. Така ръстът на приходите на БТК с общо 25.6 млн. лв. идва основно от добавения бизнес от 33 млн. лв. от НУРТС, които компенсират загубения оборот от 9.1 млн. лв. при фиксирани услуги (интернет и телефония). По отношение на мобилните си услуги компанията печели абонати на фона на повсеместното свиване по този показател в сектора. Едновременно с това обаче, обратно на тенденцията, компанията е свила средномесечния си приход от абонат (ARPU), който в момента е най-нисък спрямо конкуренцията. Това донякъде би могло да обясни и спадащите печалби в мобилния сегмент.
Мобилният и фиксираният интернет, както и телевизията продължават да са определящи за бизнеса на БТК. За изминалите девет месеца приходите от фиксирани услуги се свиват, като това се дължи основно на намалелия интерес към фиксиран телефон. Едновременно с това се увеличава броят на абонатите на фиксиран интернет, като повечето от клиентите на БТК вече използват оптични влакна. Компанията запазва и втората си позиция по приходи от фиксиран интернет след “Мобилтел”.
При печалбата БТК също е подпомогната от НУРТС. Ако махнем мултиплекса от уравнението, EBITDA би спаднала с повече от отчетеното.
Инвестиции в 4G
За изминалото деветмесечие в БТК са увеличили и инвестициите си до 21% от приходите си, или 151 млн. лв., показват отчетът на дружеството. Според доклада за дейността основна част от средствата – около 70%, са отишли за подновяване на мрежата и в общия случай за разгръщането на 4G мрежата, както и за плащане на лицензи за честотен спектър. Подобна е тенденцията на увеличаване на инвестициите и при “Мобилтел”. От началото на годината капиталовите разходи на телекома достигат 49.1 млн. евро, като 14 млн. евро от тях са изразходвани само през последното тримесечие. Основната част е вложена в изграждане на 4G мрежата. Единствената компания, която свива инвестициите си през отчетния период, е “Теленор” – до около 10 млн. лв., или почти наполовина спрямо година по-рано, когато телекомът доизграждаше цялостната си инфраструктура, преди да пусне официално 4G мрежата си в края на декември.

Сделката за историческата компания

В края на август беше финализирана дълго отлаганата сделка за БТК и така компанията вече има нов собственик. Това е люксембургската Viva Telecom, която е собственост на Спас Русев, а след сделката дял ще придобият и кредиторът ВТБ, българските му мениджъри и група бивши кредитори. Цената на сделката е 330 млн. евро, като освен това купеното дружество има облигации за 400 млн. евро, а нагоре по веригата – дългове към КТБ за над 100 млн. евро. Очаква се купувачите да търсят препродажба, така че нова сделка е възможна още догодина.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...