четвъртък, април 25, 2024

Боян Саръев: Караибрахим се връща в Родопите

Date:

Сподели новината.

Страшните времена на Караибрахим от романа “Време разделно” се връщат. Идва нова ислямизация, често насилствена.”Сега Родопите се връщат към Средновековието”, заяви пред БНТ отец Боян Саръев, известен като покръстителя на Родопите. “Хора, които бяха с български имена и самосъзнание, с християнски мироглед, – днес това население се манипулира, мачка се, злоупотребява се с наивитета и с чистотата на неговото мислене. До териториалната автономия остава само една крачка. Една сутрин ще осъмнем като част от друга държава”, смята Саръев.

Той е категоричен, че да бъдат запазени Родопите български – по дух, като национално самосъзнание, по територия, – се изисква държавно усърдие и намеса.

“Не е по силите на един човек или на частно сдружение да извърши тези титанични усилия. Срещу мен и срещу хората, които се опитват да се съхранят като българи, се хвърлят много средства не от България, а от Турция – държавни средства.

Не можем да го премълчаваме. Родопите се ислямизират, потурчват, работи се срещу България с парите на българския данъкоплатец”, каза отец Саръев.

Той призна, че не среща помощ и сред църковните среди. “Кръщават се много хора, но Църквата остава почти равнодушна към този процес. Държавата не я интересува. За да се направи такава мисия, има нужда от много народ и много средства. Хиляди хора са кръстени, други чакат подходящия момент, за да извършат кръщенето, но не е по силите на един човек”, каза Боян Саръев.

Той е роден е в пограничното ивайловградско село Жълти чал, което днес е заличено от картата. “То беше заселено с българи-мохамедани, включително и моите родители. Тогава не се говореше за Бога, създадоха се кооперативите, започна стопански възход в Родопите”, спомня си отец Саръев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...