събота, май 4, 2024

Биг брадър дойде в Бургас

Date:

Сподели новината.

Над 300 камери за видеонаблюдение на трафика са поставени на възлови места в града. Част от тях на спирките, другите са на на кръстовища и отсечки, където трафикът е по-натоварен.

 

Редица са случаите, в които органите на полицията са подмогнати при изясняване на ПТП. Най-често това са неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, навлизане в неразрешено платно. Освен нарушения в Закона за пътищата видеонабюдението има за цел да помага при разкриване на противообществени прояви. Такъв е инцидентът от миналия месец, когато съученици биха момче пред Гимназията по туризъм. Един от последните случаи на оказване на помощ на полицията чрез камерите е катастрофата на кръстовището до х-л “Космос”. Помощ ще се оказва и от автобусите на градския транспорт. Заради новата схема в тях вече са монтирани камери. Предвидено е да бъдат доставени и монтирани още 1 000 камери. Данните съобщи пред медии Андрей Рунчев – директор на ОП “Транспорт”.

 

Липсва статистика в колко от случаите камерите са подпомогнали полицията при извършено нарушение. “това е така, защото камерите се включват поетапно от възловите места в града. Предстои включаването на тези до хотел “Мираж”, който също е една невралгична точка”, посочи още Рунчев.

 

Ден на отворени врати ще се проведе днес в Центъра за видеоуправление на трафика. Той се обслужва от 13 души, които работят на 12 смени. Презентации на дейностите на центъра започват в 11 и в 15 часа. Инициативата е част от мероприятията, с които Община Бургас се включва в отбелязването на Европейската седмица на мобилността.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....