петък, май 17, 2024

Бивш съдружник на Илия Павлов инвестира в Македония

Date:

Сподели новината.

Над 20 млн. евро ще инвестира българският “Минстрой холдинг” в рамките на две години в двете оловно-цинкови мини в Македония, които придоби наскоро. Единият от рудниците – “Злетово” край Пробищип, вече поднови работа, след като повече от година беше затворен заради фалита на предишния собственик. До месец се очаква добив да започне и в рудник “Тораница” край Крива паланка. Двете мини са най-големите работодатели в източната част на Македония и затварянето им създаде социален проблем в региона. С подновяването на дейността сега на работа ще се върнат общо 1000 миньори. Това се очаква да стане до края на годината.

Възобновяване на работа

Рудниците ще се оперират от регистрираното в Македония дружество на “Минстрой” – “Булмак – 2016”. Проектите са разположени на около 40 км един от друг и са напълно самостоятелни – всеки от тях разполага с отделна обогатителна фабрика и хвостохранилище. До момента са инвестирани близо 7 млн. евро, което включва цената за концесията и активите на рудниците. Компанията вече е изплатила и около 1 млн. евро стари заплати на миньорите, които са останали неизплатени от предишния собственик Indo Minerals and Metals, част от индийската Binani Group. По подобен начин “Минстрой” покри висящите заплати на миньорите и когато придоби рудника в Мадан от бившия собственик на “Кремиковци” Валентин Захариев.
До края на годината инвестицията в Македония ще достигне 12-13 млн. евро, а до две години ще бъдат вложени и останалите средства до 20 млн. евро. Това включва пълно обновяване на рудниците и закупуване на нова техника и оборудване. Пак до края на тази година работещите ще достигнат 1000 души. В мините вече работят 300 души.

Производство

Общият капацитет на двата македонски рудника е около 3000 тона концентрат на месец, което е сравнимо с този на българските мини на “Минстрой” в Златоград и Мадан (3500 тона). Това означава, че общата продукция на “Минстрой” в двете страни ще достигне около 100 хил. тона годишно, с което холдингът ще стане значим фактор на пазара, каза собственикът и председател на съвета на директорите Николай Вълканов. Целият концентрат ще се преработва в КЦМ – Пловдив. “Целта ми е да продължа да инвестирам в добивна дейност, докато достигна 160 хил. тона годишно. Това трябва да се случи до две години”, каза Вълканов. Като възможности за инвестиции той спомена подготвяни в момента концесии в Македония, както и проекти в Косово.

Активи и концесия

Българският холдинг придоби активите на двата рудника в началото на миналия месец. В това влизат инсталациите за обогатяване на рудите, оборудването и офис сградите. Цената на сделката е 4 млн. евро. Предишният собственик Indo Minerals and Metals придоби мините през 2006 г., но преди година спря работа с мотива, че срокът на концесията й е изтекъл. Заради необслужвани дългове малко по-късно дружеството влезе в процедура по несъстоятелност. Наблюдатели тогава коментираха, че цените на оловото и цинка на световните пазари са паднали през последните години, но това не означава, че мините не могат да работят.
Така през пролетта на 2016 г. македонското правителство предложи правата за добив на търг, който беше спечелен от “Минстрой холдинг” с оферта от 2 млн. евро. По думите на Вълканов в конкурса са участвали 16 фирми от цяла Европа. Спечелването на концесията се оказа ключово за финалната сделка, тъй като условие за придобиване на активите беше компанията да има права за добив.

Бизнесът в България

“Минстрой холдинг” се занимава с широк спектър от дейности, които включват добив, строителство, ремонтни дейности, изграждане на хотелски комплекси, проекти във възобновяеми енергийни източници. В България холдингът и свързани с него компании държат концесиите за повечето оловно-цинкови находища. Три от тях – “Мързян”, “Шумачевски дол – Андроу” и “Гюдюрска”, се оперират от дъщерното “Горубсо – Златоград”. Правата за добив от други три пък са свързани с покупката на “Горубсо – Мадан” преди няколко години. Това стана чрез дружеството “Върба – Батанци”, в което с равно участие са “Минстрой” и “КЦМ 2000”. Наскоро Вълканов коментира, че през последните три години добивът е нараснал значително и количеството произвеждан концентрат на практика се е удвоило от 2013 г. досега.

Същият модел

Това е четвъртото неработещо предприятие, което “Минстрой” придобива и връща към дейност. Такива бяха мините край Златоград и Мадан, където вече работят 2500 души, както и ремонтното предприятие в Раднево “Ремотекс”.
Покупката на македонските мини до голяма степен прилича на сделката за “Горубсо – Мадан”, която дотогава се контролираше от компания на Валентин Захариев. Преди четири години маданското предприятие беше затънало в дългове и не изплащаше заплати, което доведе до миньорски протести. С намесата на премиера Бойко Борисов тогава се стигна до продажба, като договорената цена – 30 млн. лв., беше равна на дълговете, които купувачът “Върба – Батанци” се ангажира да покрие.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...