сряда, април 24, 2024

Бензин до 2,10 лева през лятото

Date:

Сподели новината.

Световните цени на нефта продължават да растат активно. Сортът Brent за първи път от 4 ноември 2015 г. прехвърли психологическата граница от 50 долара за барел тази сутрин, предаде РИА Новости, позовавайки са на данните от търговете. Към 4.27 часа тази сутрин стойността на юлските фючърси на северноморската марка Brent се повиши с 0,28% и достигна до 50,02 долара за барел. Цената на юлските фючърси на нефта марка WTI се увеличи с 0,56% до 49,84 долара за барел.

Средно за 2.08-2.10 лв. за литър ще се продава масовият бензин А 95 по основните вериги бензиностанции в края на юни. В момента той е 1.91 лв. Цените на дизела в навечерието на Джулая ще гонят 2.05 лева, а на автогаза – 0.95 лева за литър, пише днес “Стандарт”. Причината е стабилното поскъпване на петрола в резултат както на традиционното повишаване на търсенето през лятото, така и на необходимостта от инвестиции за проучване и разработване на нови находища.

Като причина за поскъпването беше посочено и съобщението на Американския петролен институт (API) за намаляването на търговските запаси на САЩ. Влияние оказаха и данните на щатското Министерство на енергетиката за спадане на добива на WTI до под 9 млн. барела на ден.

Повишаване на цените на горивата прогнозира и енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който заяви, че в дългосрочен план цените на петрола ще се движат в диапазона 45-50 долара/барел.

Според проф. Тасев малките разлики между цените на горивата у нас са признак за равновесие на пазара, а не за картел. Поскъпване на горивата прогнозира и Владимир Каролев, съветник на министър Божидар Лукарски, който пред Нова тв поясни, че 0,75 лв. от цената на дизела сега е стойността на акциза и ДДС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...