сряда, май 1, 2024

Бензиностанциите в България въртят 9 милиарда на година

Date:

Сподели новината.

Пазарът на горива в България е за около девет милиарда лева. Водещият играч, определящ цените, е “ЛУКойл Нефтохим”, а останалите се настройват спрямо него”, коментира бившият зам.-министър на икономиката София Касидова пред Блумбърг тв.

Mаржовете на цените на дребно на големите компании са в диапазона 9-15 евроцента на литър бензин, посочи още Касидова. Коментарът й идва на фона на “постоянното присъствие” на България сред страните от ЕС, в които производствените цени на автогоривата са доста високи. По данни на Energy.eu бензинът и дизелът у нас преди облагането с акциз и ДДС са по-скъпи от доста европейски държави, които имат недостижим за нас стандарт.

Касидова смята, че трябва да се улесни достъпът на малки играчи до нашия петролен пазар, ако искаме да видим по-голяма конкуренция и по-ниски цени.

Част от промените са и в ръцете на държавния регулатор КЗК. В Комисията за защита на конкуренцията не може да има само юристи, нужни са и макроикономисти, които да разбират от секторни анализи. Целта е да се изследва структурата на ценообразуването на пазара, пазарните дялове или да се изготви индекс, който да покаже концентрацията на него, коментира Касидова.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...