петък, март 29, 2024

Безжичен интернет на пристанищата в Бургас и Варна до година

Date:

Сподели новината.

Безжичен интернет ще има от догодина на територията на пристанищата Бургас и Варна. Съвременната обща комуникационна система, предоставяща Wi-Fi, ще бъде изградена в района на двете най-големи черноморски пристанища у нас, след като Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) обяви обществена поръчка за изпълнител на проектирането и изграждането.

Безжичен интернет ще има в районите на двете пристанища, включващи кейовите корабни места на терминалите Бургас-изток 1, Бургас-изток 2, Бургас-запад и Росенец, както и Варна-изток, Варна-запад, пристанищните терминали в Балчик, Леспорт и Несебър, а също и новопостроения Брегови център-Варна в парк Аспарухово, който ДП „Пристанищна инфраструктура“ официално откри на празника на гр. Варна на 15 август 2015 г. Wi-Fi ще има още на територията на двете морски гари и откритите части в морето към съответните пристанища.
Внедряването на безжичен интернет ще създаде по-голям комфорт на пасажерите и персонала на акостиралите плавателни съдове, както и на посетителите и служителите на двете морски гари в Бургас и Варна.

Преминаващите през двете пристанища свободно ще могат да използват лаптопи, смартфони, таблети и други мобилни устройства, което ще подобри не само личната им комуникация, но и връзката им с отделни институции. Изграждането на системата е в съответствие с европейските директиви за улеснение на корабоплаването, тъй като тя ще осигури бърза и лесна комуникация на корабите, които пристигат и напускат морските пространства в близост до пристанищата Бургас и Варна.

Чрез внедряването на безжичния интернет ДППИ ще добави и нов съвременен технологичен облик на двете морски гари и пристанищните терминали, като идеята е по този начин да се привлекат допълнителен брой пътници и товари. От своя страна това предполага създаване на условия за икономически растеж и повишаване качеството на обслужване на територията на пристанищата в Бургас и Варна.

Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 6 млн. лева без ДДС, като идеята е средствата да бъдат предоставени чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...