събота, април 20, 2024

Безвремие по български

Date:

Сподели новината.

Групировката „Ислямска държава” разшири списъка на страните, които възнамерява да атакува в своята война срещу света.

Групировката „Ислямска държава” разшири списъка на страните, които възнамерява да атакува в своята война срещу света. Джихадистите пуснаха в интернет ново пропагандно видео. Във видеото са показани флаговете на всички държави, с които България граничи или до които е близо, но нашето знаме липсва.

Възможни са два отговора на въпроса защо ислямистите не определят нашата държава за враг – или защото не ни броят въобще за държава, или защото сме им съюзник.

С оглед на актуалната геополитическа обстановка изглежда и двата отговора са верни.

В крайна сметка България стриктно спазва ангажиментите си към партньорите от ИД:

1. Организира конференции на присъдружни структури в Правец преди няколко години, като беше първата страна в света, която официално подкрепи джихадистите срещу Асад. Разбира се, тогава още ги наричаха борци за демокрация.

2. Не разреши преминаване на вражески руски самолети, носещи хуманитарни пратки за населението, подкрепящо Асад.

3. Категорично и твърдо подкрепя натовския си партньор и основен поддръжник и съюзник на ИД – Турция.

4. Снабдява със старо българско оръжие присъдружните на ИД “умерени” джихадисти.

Междувременно, Турция свали руски военен самолет. Използвайки като повод нарушение на въздушното си пространство, от типа, който турските самолети правят в небето на Гърция през ден, турците удариха руснаците в гръб, след което първо казаха, че не са разбрали кого свалят, а после обявиха, че ако техен самолет бъде свален от руснаците в Сирия, ще го приемат като агресия.

За извинение и дума не стана, а въпросът какво ще прави един турски военен самолет в небето на чужда държава, така и не беше зададен.

Редица други въпроси също не бяха зададени.

Как така на мястото на обстрела се озоваха по едно и също време толкова журналисти?

Защо веднага след атаката си турците се обърнаха към НАТО, след като твърдят, че не знаят кого са свалили?

Защо след като са разбрали, ако е вярно това, което твърдят, не са се свързали с руснаците? Не на последно място – откъде Ердоган намери толкова смелост да предизвика сам една от най-мощните ядрени сили в света?

От друга страна, тези въпроси вече нямат значение.

Очевидно е, че Турция защитава ислямистите в Сирия, което е нормално, с оглед на факта, че самата тя се управлява от ислямистка партия.

Путин показа за пореден път изключително здрави нерви.

Оланд прелетя за няколко дни цялото земно кълбо, сновейки между Москва и Вашингтон.

Обама изненадващо подкрепи руснаците, като заяви, че самолетът им е бил ударен и свален над Сирия. С което във въздуха увисна още един въпрос – а къде е бил турският самолет по това време? В турското или сирийското небе?

През цялото това време у нас цари типичното родно уродливо безвремие. Министър-председателят е забелязан за последно да се качва на някакъв влак-стрела в Китай. Пътьом казал нещо за руския газ, доставян у нас, който украинците ни крадат, но за това е виновна Русия, естествено.

Президентът първо почти обяви война на Русия, а после великодушно я обяви за съюзник срещу тероризма.

По телевизията върви епохалната сага “Ченалова – Янева”, кой кого записвал, с кого се срещал, на кого какво казвал и указвал. В парламента гледат бюджета извънредно. Тайно и полека българският народ задлъжня за няколко века, с още 5-6 милиарда лева. Но, както казваше финансовият министър, дето не можеше да гледа жена и две деца с нищожната си депутатска заплата от 2600 лв, ще се теглят нови заеми, защото трябва да се плащат старите. Докога така, не е ясно, но ще е поне, докато управлява ГЕРБ. На всичкото отгоре пък днес е “черен петък” (по популярен като блек фрайдей) и народа го тресат намаленията. Работата е ясна – няма страшно, ислямистите са наши хора, или ние сме техни, все тая, големите началници ще се разберат и за нас, а ние да си налягаме парцалите и да се снишаваме.

Приземяване му е майката, както казваше едно време Тодор Живков. Нашето приземяване обаче все повече почва да прилича на свободно падане.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...