петък, април 19, 2024

Атентатите в Туция наливат пари в роднатата икономика

Date:

Сподели новината.

Бомбени атентати, бежанска криза, война в съседна Сирия: новините от Турция напоследък карат мнозина да се откажат от почивка в нейните курорти. Най-големият туристически концерн в Европа TUI, например, отчита към този момент 40% спад в германските резервации за Турция. Отлив на германски туристи има и в северноафриканските страни като Египет, Тунис и Мароко – и то от доста време насам. “Тази нагласа скоро няма да се промени”, казва германският експерт по туризма Фолкер Бьотхер.

Това обаче далеч не означава, че германецът ще спре да пътува. “Ние не очакваме спад в броя на летуващите, а просто пренасочване към други дестинации”, подчерта наскоро генералният директор на TUI Фридрих Юсен. Подобни са очакванията и на други концерни.

Кои страни ще спечелят?

Мнозина експерти предричат “златен сезон” за Испания. Тази прогноза се потвърждава и от туроператорите. Всъщност и преди атентата в Истанбул, при който загинаха 10 германски туристи, иберийската страна се радваше на засилен интерес от страна на чужденците. В разговор с българската редакция на Дойче Веле говорителката на испанското Министерство на туризма Мар Морено с гордост изтъкна, че 2015 е влязла в историята като “най-добрата година за испанския туризъм”: “През 2015 страната ни беше посетена от над 68 милиона чуждестранни туристи, като над 10 милиона от тях бяха германци. Няма нищо, което да ни кара да мислим, че 2016 ще е по-лоша”, посочи още Морено.

Много от германците обаче, които тази година предпочитат да не почиват в Турция, не могат да си позволят ваканция в Испания. С парите, които са свикнали да отделят за едноседмичен престой в петзвезден турски хотел, в иберийската страна те биха могли да закупят почивка в хотел с две звезди. Големите концерни обаче са помислили и за тях. “Специално за по-стиснатите германски туристи TUI тази година засили инвестициите си по българските курорти”, писа наскоро агенция Ройтерс.

“ТUI вече обяви, че има 40% ръст на записванията за българския пазар, а от Thomas Cook говорят дори за 50% увеличение на резервациите за България”, посочват пред ДВ от българското Министерство на туризма. И още: клиентите и на двата концерна определяли България като една от най-желаните дестинации за новия летен сезон.

“Предварителните прогнози очертават ръст на българския туризъм през 2016 и очаквания за добър сезон. Не само от Германия, но и от други важни пазари, като Великобритания и Полша, има положителни сигнали. След 5-6-годишно прекъсване се възстановяват и френските чартъри към България, което доказва засиления интерес към страната”, коментира Николина Ангелкова от Министерството на туризма .

България разчита на руснаците

Българските туроператори обаче очакват най-голям ръст при руските туристи. И според туристическото ведомство прогнозите за 2016 година са оптимистични след миналогодишния спад на туристи от Русия: “Някои руски туроператори очакват ръст между 20% и 30% за резервациите в България през лятото”, изтъкват от пресслужбата и цитират руска класация, според която българските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци са заели пето и шесто място в топ 10 на курортите с най-изгодни цени за настаняване. “Това несъмнено ще насърчи присъствието на повече руски туристи по българското Черноморие”, коментират от българското Министерство на туризма.

Дали лятото на 2016 ще се превърне в сезона на стиснатите германци и не особено заможните руснаци? За мнозина в България това явно няма значение. Важното е хотелите да са пълни.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...