понеделник, май 6, 2024

Апенините са пропаднали с половин метър заради трусовете

Date:

Сподели новината.

С около 40 сантиметра се е понижила височината на планините, разположени в центъра на Апенинския хребет, съобщават специалисти от Института по геофизика и вулканология в Италия. Причината е земетресенията в страната през последните два месеца.

Учените смятат, че след природните бедствия, поразили централната част на Италия на 24 август и 26 октомври, Апенините се разширяват към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, като по този начин подпират Алпите, които от своя страна се издигат.

Вчера сутринта централната част на Италия бе разлюляна от силно земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер. то е в резултат на продължаващата сеизмична активност, започнала на 24 август, когато бе регистриран подземен трис с магниту 6,0 в района на градовете Аматриче, Акумоли и Аркуата, съобщава БНТ.

За последните два месеца в Италия имаше три силни земетресения. Първото, на 24 август, взе близо 300 жертви. На 26 октомври два подземни труса с магнитуд 5,4 и 5,9 предизвикаха разрушения в редица градове, но нямаше смъртни случаи. Благодарение на това, че населените места там бяха напълно евакуирани, вчера също бяха избегнати жертви.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...