„AES България“, американският оператор на “Марица изток 1” е готов да заведе съдебен иск срещу НЕК заради дължимото. Това предупреждение изрича изпълнителният директор на „AES България“  Оливие Маркет в интервю за БНР.

Това би се случило, ако и след края на април месец, НЕК не се издължи, заявява Маркет. Тъй като разговорите с банките-кредиторки все още не са приключили, съществува вероятност и да не се стигне до отпускане на заем и НЕК да остане без средствата.

„В този случай “AES” ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите”, казва изпълнителният директор на компанията.

Припомняме, поредното удължаване на срока на споразумението между американските централи и НЕК до края на следващия месец се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи.

Според Оливие Мартен краят на парил месец е един напълно достатъчен срок, в който преговорите с финансиращи институции да бъдат завършени, парите фактически да бъдат получени и физически да бъдат платени.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост.

Към момента Националната електрическа компания /НЕК/ дължи 1 милиард и 8 милиона лева на двете американски централи от комплекса “Марица Изток”. Около 600 милиона лева е дългът на НЕК към „AES Марица Изток 1“, а останалите са към “Контур Глобал Марица Изток 3”. Оливие Маркет потвърди, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на мини „Марица Изток“ общо 330 милиона лева.