събота, април 20, 2024

Алексей Петров с късмет! РПГ-22 «Нето» пробива 200 мм. броня

Date:

Сподели новината.

По мнението на специалистите най-вероятното оръжие на нападението срещу Алексей Петров е гранатометът РПГ-22 «Нето».

Изстрелите му пробиват броня до 200 мм. Едва ли гранатохвъргачката е била от по-модерните , които правят на пух , прах и пепел целта. Но навярно и при продажбата на бронирания автомобил на Алексей Петров, както преди години на този на Поли Пантев, в техническата му характеристика трябва да има допълнение като:”издържа на удари с гранатомет”.

Вижте техническите характеристики на РПГ-22 «Нето».

Калибър – 73 мм;
Дължина в бойно положение – 850 мм;
Тегло – 2,7 кг;
Далечина на прекия изстрел – 160 м;
Бронепробиваемост при ъгъл 60° – 200 мм.

От руските  гранатомети навъоръжение в някои армии са още “Аглен”, “Таволга” и “Муха”, но те едва ли се намират в България.Бронепробиваемостта на последните два достига до 1100 мм. Една от успешните разработки на българско предприятие, по която световноизвестни фирми създават свои образци е самостоятелната гранатохвъргачка “Аркус” 50.Самата гранатохвъргачка заимства приклада от американската карабина М 4, а ръкохватката – от “Калашников”. В резултат се получава уникално българско оръжие, което задава модата в света.В България се изработват и други видове гранатохвъргачки, включително няколко подцевни. Последната гранатохвъргачка на фирмата е “Аркус” 40 А4, тя съответства на четвърто поколение американска гранатохвъргачка. Оръжието може да се използва подцевно и самостоятелно. Позволява стрелба от движение на транспортни средства. Може да бъде качено на автомата за по-малко от 10 секунди.

Наскоро на полигон Анево стана инцидент с гранатохвъргачка.Изтече информация, че тя е била българско производство. Специалисти от американска фирма са я изпитвали с цел закупуването и за САЩ и оттам за използване в Сирия.

Бившият шеф на ГЩ и сегашен председател на комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов каза тази сутрин пред журналисти, че гранатохвъргачката, с която е стреляно срещу Алексей Петров най-вероятно е изнесена от военни поделения, складове или заводи.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...