петък, април 19, 2024

Агонията на една медия

Date:

Сподели новината.

След дълга и мъчителна агония ТВ7 си отиде – а уж отвори очи, за да дойде в съзнание.

Някогашната любима медия на властта падна от ефир безславно, след като в продължение на месеци съществуваше в будна кома. Спряха новините, нямаше предавания, напуснаха и хората, които можеха да ги произвеждат.

Така и не дойдоха онези руски олигарси, които обещаваха реки от мед и масло.

Точно сега обаче Люба Кулезич реши да се върне в медията, от която навремето я уволни Бареков. И точно сега СЕМ реши да отнеме лиценза й – при това с незабавно изпълнение.

На петата минута от възкресеното “Насреща”, кабелните оператори прекъснаха сигнала на канала. Признаваме си, че на такава деликатна хватка може да завиди и онази дама, която се мъчеше да дръпне шалтера на ТВ7 в ефир, но така и не успя да намери сървърите.

Лесно се става известен в България. Още по-лесно се става дисидент, даже когато никой не те гони.

Да се хванеш да правиш публицистика във фалирала телевизия, е като да си купиш фабрика на 9 септември, но грешката на Кулезич се оказа много вярна – за 5 минути ефир, ефектът на “мъченичеството” беше постигнат.

Сега цялата прогресивна общественост внезапно се почувства съпричастна към “каузата” на свободното слово – именно в медията, в която словото май никога не е било по-свободно от поръчките на спонсора й.

В цялата тази трагикомедия има толкова много нелепици, че вече нищо не може да ни изненада. Спомнете си, че златната касичка на КТБ навремето тръгна с лиценз на кабеларката на Георги Агафонов – агент на бившата ДС и депутат от Блока на Жорж Ганчев.

После премина в тефтерчето с вересиите на Цветан Василев, който с днешна дата нарича медийните си завоевания “малоумни намерения под натиска на Пеевски с цел КТБ да има достатъчно комфорт”.

С фалшиви рейтинги, дивна пропаганда и рекламодатели по принуда, ТВ7 беше колосът на целия изгнил модел на медийния пазар в България. Докато всички останали се бореха за оцеляването си, ТВ7 превърна Николай Бареков в легален милионер. На гърба на шепата истински професионалисти, всевъзможни профани се упражняваха в късане на “неправилни” вестници и безогледен политически PR.

ТВ7 трябваше да си отиде отдавна и нямаше да липсва на никого. Трябва да се изучава в учебниците по журналистика в главата “Как не се”. Най-вече трябва да послужи за позорен пример на клиентелата си.

Както всяка друга платена любов, и медийната не води до нищо друго, освен до временен екстаз и дълготрайни срамни болести.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...