сряда, май 22, 2024

Автогара ЮГ е избрана за сграда на годината

Date:

Сподели новината.

Новата Автогара ЮГ е избрана за сграда на годината в България. Това издадоха източници от комисията, която е оценяла обектите. Номинирани са над 100 сгради от цялато страна. Автогарата беше ремонтирана по европейска програма, като общата стойност на проекта е в размер на 6,8 милиона лева. Официалното награждаване ще бъде след 10 дена, но резултатите вече са ясни. Надпреварата се провежда под егидата на Министерстрото на регионалното развитие. Ето как е описана в консурсните документи самата сграда.

„Преустройство и реконструкция на терминал „Автогара Юг“ и прилежаща територия“

Местоположение: Терминал „Автогара Юг“ и прилежаща му територия се намират в централна градска част.

Сградата  е ситуирана между два паметника на културата – Централна жп гара и сградата на Агенция Митници.

В района около сградата, пешеходното движение е организирано като продължение на главната пешеходна улица в града – ул.„Александровска”, а секторите и спирките са разположени по начин, който минимизира възможността за конфликт между пешеходното и автобусно движение.

За обекта: Обектът представлява масивна двуетажна сграда, като на  първо ниво са обособени: информационен център, банкомат, туристически информационен център, касов възел, чакалня, санитарен блок, гардероб, стая за диспечери, служебен офис и стълба с панорамен асансьор, намиращи се в центъра на пространството.

На втория етаж са разположени: офиси за шофьори, инспектори, обслужващ персонал, помещение за майки с деца с WС към тях, кафетерия с тераса, предлагаща поглед към морето и санитарен блок.

Съгласно разпоредбите на НАРЕДБА № 4 от 01.07.2009 г. до всички зони и нива на сградата на терминала е осигурена достъпна архитектурна среда за хора с физически увреждания.

При реализацията на сградата са използвани следните специфични материали и технологии:

За фасадите – Вентелируема фасадна система с неглазирана керамика (клинкер) с размер на плочите 600х400мм. Произведени в Германия по високи стандарти и иновативни технологии, клинкерните продукти на AGROB BUCHTAL са със забележителна дълговечност – над 100 години. Клинкерът е екологично чист продукт, получен от глина. По здравина той превъзхожда повечето видове камък и е сред най-устойчивите материали на механични, температурни, химични и биологически въздействия.

Окачена фасада – стъклопакет /външно стъкло Blue с дебелина 4мм, вътрешно – триплекс 3.3.1 с дебелина 6мм/, комбинирани с алуминиев композитен материал в два цвята.

Настилки – основните помещения на сградата са решени с PVC настилка с висок клас на износоустойчивост в различни цветове, спрямо функционалното зониране, която е положена върху саморазливна настилка. За мокрите помещения и санитарните възли е използван теракот и фаянсова облицовка по стени, а за централното стълбище на сградата естествен камък, който добавя завършен естетичен вид на ефирното стълбище, което осигурява достъп между двете нива на сградата и пробива нейният обем в централната зона.

Всички парапети в сградата и около нея са алуминиеви, като в зависимост от местоположението си са съчетани с триплексови преградни пана.

Видимите кръгли колони, както и входовете на панорамния асансьор в сградата са облицовани с алуминиеви панели (еталбонд).

Дейностите по Автогара Юг се реализираха като част от проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, финансиран по ОПРР 2009-2013.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...