Сподели новината.

 

Тежки ремонти на тунели и виадукти ще бавят пътя за морето и през това лято. Обновяването на инфраструктурни съоръжения по магистрала „Хемус“ ще затрудни шофьорите между София и Варна. Затова и всички водачи е нужно да си предвидят повече време за път от обичайното, въпреки че ремонтите ще засегнат малко километри от трасето. Очаква се критичните точки, на които ще се образуват тапи, да са тунелът „Витиня“ и виадуктът „Елешница“. В тях заради ремонтните дейности движението ще бъде ограничено в едното платно и ще двупосочно. Така още на първите 15 километра от София към Варна водачите ще трябва да отбиват в обновеното през миналата година платно към София. Ремонтите ще продължат почти до края на годината, а участъкът със затруднено движение е с дължина от 2 километра. Ще се ремонтират и тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Започва и възстановяването на виадукта при 41-ви километър на магистралата, между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. По аутобана се работи и в района на Ябланица и при влизане във Велико Търново от Варна. През това лято магистрала „Тракия“ ще се ремонтира само мост над река Стряма в Пловдивско. Днес започва и ремонтът на осветлението и светофарите в тунела „Траянови врата“ от магистрала „Тракия“ в тръбата за Бургас. Той ще продължи обаче само няколко дни и през деня на 25 и 26 май ще се ограничава движението в аварийната и изпреварващата лента.

Така въпреки тапите по аутобаните към морето, през това лято ремонтите по основните шосета ще са значително по-малко, отколкото през предходното.

В същото време кабинетът вече е отпуснал над 100 млн. лв. за обновяване на малки шосета – пътища първи, втори и трети клас. Сред основните големи ремонти е този на пътя между столицата и Видин. С 19 млн. лв. ще се обновят 43 км от трасето. Със средствата ще бъдат поправени два участъка – за 13 млн. лв. пътят Видин-Димово и за още 6 млн. лв. – 8-километровият участък при изхода на Враца. С други 8 млн. лв. се ремонтират 22 км от първокласния път Димово-Бела-Скомля-Медовница.
Още тази година започва и рехабилитацията на пътищата в Разград, областта с пътищата в най-лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и няколко важни пътни направления в Плевен, Ловеч и Велико Търново. Почти 13 млн. лв. ще отидат за ремонт на 40 км пътища в област Хасково.

Общо през тази година ще бъдат ремонтирани 282 км републикански пътища, като по-голямата част от тях са в Северна България.

Освен със средства от бюджета ще се ремонтират и пътища с пари от Европа. В началото на месеца бяха одобрени първите 14 проектни предложения за обновяване на шосета с финансиране по ОП „Региони в растеж“. Проектите са на стойност 180 млн. лв. С парите ще се рехабилитират пътища 2-ри и 3-ти клас в областите Варна, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, София и Стара Загора. Общата дължина на отсечките, които ще бъдат обновени, е 248 км.

Карта показва тапите в страната

Интерактивна карта, която показва тапите в страната в реално време, може да разгледа всеки шофьор на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“. Безплатното мобилно приложение Лима, може да бъде изтеглено и като апликация на смартфон или таблет. Така веднага получавате информация за това къде текат ремонтни дейности, затворени са платна или цели участъци, станали са катастрофи, които затрудняват движението. Картата показва и срока, до който ще важат ограниченията или причината за затваряне на пътища. Така например, ако посочите иконата със символ „ремонтни дейности“ върху град Велико Търново, разбирате, че три километра от трасето на магистрала „Хемус“ между Варна и София са затворени заради ремонтни дейности, които ще продължат още 73 дни. Затова и водачите трябва да минат по обходния маршрут. Показани са ремонтите на трасетата Димово-Монтана, Берковица-Комарево, Рудозем-Смилян, Асеновград-Смолян, Кормянско – Малки Вършец, Севлиево-Велико Търново, Гурково-Николаево. Пътят Русе-Разград пък е ограничен за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.

Кърпят асфалта към Ахелой до 30 юни

Ремонтни дейности текат в момента по пътя Миролюбово-Каблешково-Ахелой. Запълването на дупки по асфалта трябва да приключи най-късно до 30 юни. На местата, където се извършват ремонти, зоните са обезопасени, заради което автомобилите се движат с намалена скорост. Още на няколко места текат ремонти край морето. Сред тях е и малка отсечка по пътя Обзор-Слънчев бряг. Между 170 до 195-ия км в момента се извършват кърпежи на асфалта. Крайният срок за приключване на ремонтите там изтича на 27 май.