Фалира мина на Христо Ковачки

0
377
8f01312079ceed4936f440f6a633a0e2
8f01312079ceed4936f440f6a633a0e2
Сподели новината.

Мина „Черно море” край Бургас спира работа от днес, съобщи Чавдар Миколашев, представител на миньорския синдикат към КНСБ. След затварянето на предприятието близо 300 работници ще бъдат съкратени. Решението за спирането на дейността е изненадващо за миньорите.

Миколашев обясни, че изпълнителният директор на мината се е срещнал със собствениците в София. По време на тази среща те са му съобщили решението си. Представителят на миньорския синдикат предполага, че става въпрос за някаква калкулация, че предприятието работи на загуба. Причината за затварянето на предприятието не е ясна, но вероятно собственикът е решил, че не е рентабилно, обясни Миколашев. Според него работещите в мината последно са получили по 200 лв. за февруари. Чакат остатъка за месеца, както и заплатите си за март месец. И се надяват да получат възнагражденията си и обезщетенията както е по закон. Задълженията ще бъдат изплатени, най-късно до края на месеца, заяви пред агенция Фокус директорът на мината Русомир Калоянчев. “Причината е, че не можем да осигуряваме безопасни условия на труд поради тежко финансово положение – ниски изкупни цени на въглищата, ниска цена на електроенергията от въглища. В такава среда предприятия от този тип не могат да съществуват”, казва той.

Рустислав Радуков от миньорския синдикат към КТ „Подкрепа” е категоричен, че работата в мината не може да бъде спряна изведнъж. Той коментира, че в момента мината прокарва една галерия, която трябва да се проветрява. Можело вътре дори пожар да възникне.

Припомняме, че миньорите няколко пъти излизаха на протести заради неизплатени с месеци заплати. Те все още очакват февруарските си възнаграждения. Получили са единствено аванс от 210 лева.

Документите за съкращенията щели да бъдат оформени на среща днес. Работниците са получили уверение, че ще им бъдат изплатени обезщетенията, които им се полагат.

--------------------------