Сподели новината.

Това не е обикновена банка. Банкоматите са на латински език, свещеници влизат през специален вход, а портрет на папа Бенедикт ХVI виси на стената.

Това не е обикновена банка. Банкоматите са на латински език, свещеници влизат през специален вход, а портрет на папа Бенедикт ХVI виси на стената. Въпреки това т.нар. Институт за религиозни дейности е банка, която е подложена на нова, сериозна проверка заради съмнения за пране на пари. Полицията конфискува активи на Ватикана на стойност 23 млн. евро през септември м.г. и разследването продължава. Критиците казват, че Ватиканската банка никога не е променяла своята склонност към съхраняване на тайни и забъркване в скандали. Ватиканът определи конфискуването на активи като „недоразумение“ и изрази оптимизъм, че проблемът бързо ще бъде решен. Документи, с които съдът разполага, обаче показват, че според прокурорите Ватиканската банка

умишлено е пренебрегвала законите за пране на пари

и е успяла „да прикрие собствеността, предназначението и произхода на капитали“. Те също така имат подозрения, че духовниците може да са прикривали корумпирани бизнесмени и дори мафията. В документите са описани две транзакции, които не могат да бъдат проследени: едната е от 2009 г. и включва използването на фалшиво име, а другата е от 2010 г., когато Ватиканската банка изтегля 650 хил. евро от сметка в италианска банка, но не се съобразява с банковите изисквания да посочи произхода на парите. Поредните обвинения за финансови нарушения се появяват в доста неподходящ момент за Ватикана – малко след като гръмна скандалът с разкритията, че Католическата църква е приютявала свещеници педофили. Разследването за корупция пък дава нова надежда на оцелелите от Холокоста, които безрезултатно се опитват да съдят Ватикана в САЩ, като я обвиняват, че в банката са съхранявани ценности, плячкосани от нацистите.

Финансовият скандал не е първият,

в който банката е замесена. През 1986 г. финансов съветник във Ватикана умира в затвора, докато излежава присъда. Той изпива кафе, в което е сипан цианид. Друг ватикански банков експерт пък е намерен обесен под лондонски мост през 1982 г., като джобовете му са пълни с пари и камъни. Инцидентите очернят репутацията на банката, повдигат съмнения за връзки с мафията и струват на Ватикана стотици милиони долари, изхарчени в съдебните битки с италианските власти.

На 21 септември м.г. икономическата полиция конфискува 23 млн. евро от сметка на Ватиканската банка в римския клон на банка „Кредито Артиджано“. Разследващите казват, че Ватиканът не е успял да обясни откъде са парите, каквито са изискванията в италианското законодателство. Парите трябвало да бъдат прехвърлени в клон на американската банка „Джей Пи Морган“ в германския град Франкфурт, а след това да бъдат трансферирани в италианската Банка дел Фучино. Следователите твърдят, че Ватиканът не се е съобразил с изискванията, според които чуждестранните банки трябва да съобщят на италианските финансови власти откъде идват парите. Замесените банки отказват коментар.

В края на октомври финансовата полиция в Сицилия съобщи, че е разкрила схема за пране на пари, в която е замесена сметка във Ватиканската банка на свещеник от Рим, чийто чичо е обвинен във връзки с мафията. Властите установили, че 250 000 евро, които били незаконно дадени от регионалното правителство в Сицилия на компания за отглеждане на риба, са били изпратени на свещеника от баща му като „дарение за благотворителност“. По-късно тези пари са върнати в Сицилия от сметката във Ватиканската банка, като проследяването на транзакциите е усложнено от многобройните операции, извършени през сметката.

Прокурорите внесоха в съдебната зала през декември документи, според които банката изразява „воля“ да се съобрази с международните стандарти, но засега „няма никакви индикации, че институциите на Католическата църква работят в тази посока“. Разследването им дори показало „точно обратната тенденция“.

Работата на разследващите се усложнява заради специалния статут на Ватикана

на независима държава в рамките на Италия. Италианските следователи обаче могат да действат срещу Ватиканската банка, тъй като Централната банка на Италия я определя като чуждестранна финансова институция, работеща на територията на Италия. При един от скандалите през 80-те години на ХХ век следователите не можеха да арестуват тогавашния шеф на банката американския епископ Пол Марсинкъс, защото италианският Върховен съд реши, че той има имунитет. Марсинкъс почина през 2006 г. и до последно твърдеше, че е невинен. Ватиканът обеща да се съобрази с финансовите стандарти на ЕС и създаде специално звено, което да следи за това. Джанлуиджи Нуци, който е автор на излязлата през 2009 г. книга „Ватикана ООД“, описва сделките на банката и казва, че е възможно Ватиканът да излезе неопетнен от това. „Не им вярвам. След предишните големи скандали казаха, че „ще се променят“, но не го направиха. Случвало се е толкова много пъти,“ казва Нуци. Според него структурата и културата на институцията са такива, че влиятелните притежатели на сметки могат да оказват натиск върху ръководството й. Списъкът на притежателите на сметки се пази в тайна, въпреки че банковите служители казват, че те са около 40 000 – 45 000, като сред тях са религиозни конгрегации, духовници, служители на Ватикана, и светски хора с връзки във Ватикана. Председателят на банката Еторе Готи Тедески, който също така е председател на представителството на испанската банка „Сантандер“ в Италия, бе назначен преди повече от година, за да вкара Ватиканската банка в съответствие с италианските и международните стандарти.

„Той се зае да продава нов имидж …,

без да знае, че вътре продължават да се случат същите неща. Продължават да правят тези трансфери без имена, което за вярата не е задължително, а е извън установените принципи“, обяснява Нуци. Не помогна и това, че самият Готи Тедески и вторият човек в банката Паоло Киприани също бяха разследвани заради съмнения, че са нарушили законите за пране на пари, въпреки че не са им повдигнати никакви обвинения. В показанията си Готи Тедески казва, че е разполагал с малко информация за ежедневните дейности на банката, тъй като е заемал поста по-малко от година. Според записите, с които разполагат прокурорите, Готи Тедески отклонява повечето от въпросите за съмнителни транзакции към Киприани. Той на свой ред каза, че когато Колежът на кардиналите прехвърля пари, без да посочва поименно този, който ги изпраща, това са пари на Ватикана, а не на нейните клиенти. В реч, произнесена през октомври, Готи Тедески

описа голям заговор срещу църквата,

като порица „персоналните атаки, насочени срещу папата“ и „фактите, разкриващи педофилия“. Докато Ватиканът обявява своята невинност, съдилищата стават все по-непреклонни. Италиански съд отхвърли обжалване на Ватикана срещу заповедта за конфискуване на активите й.

 

История

Ватиканската банка е основана през 1942 г. от папа Пий ХII, за да управлява активите, предназначени за религиозни или благотворителни дейности. Банката не е отворена за граждани. Тя разполага със 100 служители, 10 гишета, подземие, където се съхраняват сейфове, и банкомати, които започват да работят на латински език, но той може да бъде сменен с широко използваните днес езици. Наскоро банката започна да издава кредитни карти.