вторник, април 23, 2024

Кой лъже в играта за ПСФК Черноморец

Date:

Сподели новината.

Истерията около ПСФК Черноморец вече се разразява с пълнап сила. Първо кметът на Бургас Димитър Николов обяви спасителен план за клуба, като обеща общината да издържа АД-то.

При условие обаче, че Петрол-Холдинг прехвърли акциите си изцяло на Община Бургас, която пък трябва да стане едноличен собственик на капитала. Николов каза, че пари могат да се намерят и обеща дори да тегли кредит, ако е необходимо. Бургаският кмет изрази бурен оптимизъм, като подхвърли, че Денис Ершов и Митко Събев са му дали гаранции, че нямат да си искат заемите. Всъщност Ершов, който е в момента изпълнителен директор на Петрол-Холдинг никога не е давал официални изявления по темата. Той е представляван в Бургас от адвокатките Ани Попова и Мариана Брага, които говорят от негово име. Самият холдинг обаче е в процедура по несъстоятелност и е много трудно да се прецени кой точно взема решенията там. Още повече, че самият Ершов е бил дал съгласие акциите на холдинга в дружеството да бъдат прехвърлени безвъзмездно на общината. Дали обаче така мислят многобройните кредитори на структурата, чийто дългове са около 1 милиард лева.

В същото време Митко Събев реално отрече твърденията на кмета. Той е кредитор на АД-то с около 12 милиона лева по различни схеми. Събев твърди, че е готов да помага, но не и да си хвърли вземанията на вятъра. Той дори постави уславия на новата управа, която трябва да бъде избрана на 3 юли. Действащият президент на клуба каза, че може да предложи изкупуване на акциите от негова страна и лично управление на АД-то.

Това обаче по-скоро е добре премерен ход и пи ар акция. Всъщност думите на Събев са по-скоро предупреждение към кмета Николов, че реално той продължава да държи юздите на клуба и ако реши може да го фалира за нула време.

Цялото това подрънкване на шпаги обаче силно намирисва. Защото в схемата има един имот, който явно е ябълката на раздора. Става въпрос за 140-те декара златна земя на спортен комплекс Черноморец, който е апортиран в капитала и остава единственият реален актив във фалиралото АД. Логично е да се зададе въпроса, дали цялата какафония не е именно заради този имот. Всъщност точно заради него беше създаден и ПСФК Черноморец през 2007 година в този си вид. И е наивно да се мисли, че главните играчи са го отписали. Напротив. По-скоро се търси нова схема за неговото заграбване. Нещо от рода "и вълкът сит и агнето цяло". И няма да е чудно ако скоро не бъде обявен нов проект, по подобие на провалилия се "Черноморец- Арина". Проект, който да включва реновиране на стадион Черноморец, оставането на няколко помощни игрища  и застрояване на останалите площи за около 100 декара. Застрояване с хотелби,сгради и търговски площи. От страна на кредиторите. А те са Митко Събев и Петрол-Холдинг, основно. Това е само хипотеза, но тя не е решена от логика. Защото кметът Димитър Николов най-добре знае, че безплатен обяд няма. Още по-малко в община Бургас, където всичко се плаща скъпо и прескъпо. За справка- Колодрума, Логистичният парк, Океанариума, ГУМ-а, плувният комплекс в Славейков и други имотни сделки, които са ощетили общината сигурно за поне 200 милиона лева. Каква ще е съдбата на стадион Черноморец обаче, ще стане ясно до няколко месеца. 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....