Продават хотели „на килограм” по морето

0
321
d4b22e8d4b1fb6349c7d95bc5629e3c0
d4b22e8d4b1fb6349c7d95bc5629e3c0
Сподели новината.

Десетки хотели по морето фалираха, пуснаха ги на тезгяха. Заради слабия сезон, презастрояването и жестоката конкуренция много от жадните за бърза печалба хотелиери спуснаха кепенците.

Някои от тях заради непосилните вноски към банките отидоха при частни съдебни изпълнители. Такъв е и случаят с два хотела в Синеморец. Собствениците им ще трябва да се разделят с тях. За първият хотел „Шопска среща” искат 422 437 лева. За тези пари потенциалният купувач ще получи 800 квадрата хотел на три етажа и бирария.

А вторият се продава наполовина – 290 квадрата от 580 се търгуват за 225 320 лева, сочат данните от Камарата на частните съдебни изпълнители.

При частните „бирници” основно отиват малки семейни хотели на собственици, който не могат да си покрият кредита към банката. Семейният туризъм разчита предимно на неустойчивия български турист, който няма предварителна резервация и почивката му е кратка. Не така стоят нещата обаче при големите хотели, който са вързани с туроператори. При тях има по-сигурни туристи, който плащат и остават за по-дълго време. Затова в Слънчев бряг например където продажбата на хотели също е „на килограм” все още успяват да се откопчат от съдебните изпълнители, но агенциите за недвижими имоти са пълни с тях. Например луксозната вила „Мария Ривас”, която се шири на близо 3 декара и е на шест етажа е в графата „лукс”. А като цяло тези имоти са без обявена цена, а само по договаряне.

Друг тузарски имот в Свети Влас-хотел „Роял Резиденс” търси купувач, който има да даде близо един милион евро. Скъпарският имот се търгува за 980 хиляди евро. Още десетки ваканционни селища по Южното Черноморие са извадени за продан, но купувачи-няма.

Заради борчове ще преминат в ръцете на финансовите институции, но дали те ще ги продадат, щом собствениците не са успели, едва ли.

В резултат на големия бум на строителството, предлагането на нощувки значително надвиши търсенето. Така много от хотелите не могат да запълнят легловата си база и собствениците им са на загуба. Всичко това прави непосилно погасяването  на вноските по теглените от хотелиерите големи кредити и повечето от тях фалират.

През последните 10 години заради недалновидна държавна политика и жаждата за бързо забогатяване на определени икономически кръгове у нас успяхме успешно да циментираме курортите и да унищожим природата. А сега явно е време да си платим за това.

--------------------------