Официално: Край на ристриктивната мярка за едно дете в семейство в Китай

0
323
4fa58a4e3bff7c98c12520b84ea1dcd5
4fa58a4e3bff7c98c12520b84ea1dcd5
Сподели новината.

Китайските власти вече официално обявиха, че се прекратява действието на ристриктивната мярка, според която в семейство не може да има повече от едно дете,…

обявява местната агенция Xinhua, цитирана от BBC. Според решението на властите в Пекин сега във всеки дом ще може да има по две деца. Ограничаващата политика беше въведена в азиатската страна през 1979 г., за да намали раждаемостта и да редуцира прираста на населението. 30-години по-късно обаче резултатът от нея е застаряващо население, като вероятно това е основната причина за взетото решение.

Според изчисленията за повече от три десетилетия са били предотвратени 400 млн. раждания в Китай. Двойките, които през този период са нарушавали мярката, са заплащали глоби, а голяма част от тях са били и уволнявани от работа или са били принуждавани да правят принудителни аборти като наказание. Преди две години от Пекин започнаха облекчаване на режима, като семействата, които вече имат едно дете, могат да имат и второ. Това се въведе в определени провинции, заради опасения от нарастване на социалните разходи и спад при работната сила.

--------------------------