четвъртък, юли 25, 2024

Китай променя световния ред

Date:

Сподели новината.

Положението е като в анекдота: "Глупаците изучават английски език, носталгиците – руски, футуристите – китайски, а реалистите изучават "Калашников".

Положението е като в анекдота: "Глупаците изучават английски език, носталгиците – руски, футуристите – китайски, а реалистите изучават "Калашников". Динамиката е все по-интензивна. Само за един месец се изявиха всички тези препоръки…

САЩ обявиха Русия за основен враг и обещаха да нанесат по нея ядрен удар. Руснаците съобщиха, че наред с всички други нови оръжия въвеждат и хиперзвуково ракетно оръжие, което ще направи смешно американските противоракетни отбрани.

Китай продължава свирепата борба с корупцията и катеренето към върха, освобождавайки се от американските долари. /Препоръчвам да гледате в началото на септември и военния парад на Тянанмън/.

В динамиката се включи и папа Франциск, който атакува отново капитализма и в Боливия направи реч, заради която може да го принудят да се оттегли, като отново спомена, че Третата световна война е започнала.

Други използват за нея различна формулировка – тотална глобална мобилизация. Но не си дават сметка, че мобилизацията не е подготовка за война. Това вече е самата война, т.е. в момента скелетът на войната трупа мускули. А целта на всяка война е чрез превземането на ресурсите от онзи, който в момента ги управлява, да се постигнат по-големите изгоди в бъдеще, отколкото са лишенията на военното настояще.

Така стигам до едно от най-важните събития през 2015 г. – състоялите се в Уфа /Башкирия/ две срещи на високо равнище – на БРИКС, в която взеха участие главите на Китай, Индия, Бразилия, Русия и ЮАР, и на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/, обединяваща Китай, Русия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан, към които в Уфа в една или друга форма се присъединиха Индия, Пакистан, Беларус, Шри Ланка, Турция, Афганистан и Иран, т.е. половината население на земята и на световния брутен продукт.

Това е новата организационна структура на света, противовес на западния Г-7, който се превърна в клуб на паразитиращото малцинство.

Историята на БРИКС е още по-интересна. До неотдавна това беше неформално обединение на няколко големи страни. Но пред очите ни Китай превръща БРИКС в структуриран геополитически инструмент за световно влияние. В това съществена роля ще играят Банката за развитие NBD – аналог на Световната банка, и CRA – Пулът за валутни резерви, аналог на Международния валутен фонд.

На фона на финансовата криза на дълговата икономика на американския долар, срещите на БРИКС и ШОС в Уфа са като учредителен конгрес на "семейството на народите на незападните цивилизации". Страните от БРИКС дават 17 процента от световната търговия, 13 процента от световния пазар на услугите, 46 процента от световното селскостопанско производство. Общият брутен продукт на БРИКС достигна 33 трилиона долара през 2014 г. Зад тези цифри не е само икономическата мощ, но и нова геополитическа реалност, на чийто връх е Китай, който променя финансовата архитектура на света.

За феноменалните икономически успехи на Китай пиша отдавна. И споменатите две банки са негова идея. Първоначалният уставен капитал на NBD възлиза на 50 милиарда долара, и може да бъде увеличен до 100 милиарда. Китай, Индия, Бразилия, Русия и ЮАР внесоха по 10 милиарда долара.

CRA е 100-милиарден фонд, в който Китай внесе 41 милиарда, Бразилия, Русия и Индия – по 18 милиарда, а ЮАР – 5 милиарда. CRA трябва да защищава валутите на страните – участнички в случай на финансова криза.

Ако се вгледаме по-внимателно ще видим, че Китай сред петте страни е супер гигант. Неговата икономика тежи повече отколкото останалите четири взети заедно.

В новосъздадената Азиатска банка за инфраструктурно развитие /AIIB/ влязоха над 50 държави, но реално функцията на банката е да финансира пресъздаването на ново равнище на Великия копринен път.

По същество AIIB, NBD и CRA са банките на новия китайски световен ред. Китай може да си позволи това – неговата стратегия се гради върху най-пазарната икономика в света и най-рационалния в света управляващ елит. На тази основа и на взаимните интереси и пресичането им, регионалните проекти –руският Евразиатски икономически съюз и Икономическият съюз на Великия копринен път, могат да бъдат обединени под егидата на ШОС, което ще направи организацията най-големия съюз със сфера на влияние от Шанхай до Петербург, а след присъединяването на Индия, Пакистан и Иран – и в глобален локомотив.

Светът е на прага на грандиозни трансформации, които имат последствия със също такъв фундаментален характер. Разбира се, до "царството на справедливостта" е още далече, но и абсолютният диктат на САЩ остава в миналото, като се оформя и новата геополитическа ос Китай – Русия.

С ръста на икономическото могъщество се променят и икономическите и геополитическите приоритети.

Нарастването на благосъстоянието на китайците и концепцията на глобалната промишлена площадка са несъвместими. Засищането на вътрешното потребление, според европейските стандарти, е невъзможно без смяната на ориентацията към суверенно производство и износ. За това са необходими нови външни пазари. За външни пазари е необходимо:

  • конкурентно собствено производство, мениджърски квалификации и наличие на технологии;
  • мощна икономика, произвеждаща на всички технологични равнища;
  • лоби и контрол над политическите системи в страните от света. Засега е още рано да се говори, че Китай започва външна експанзия.

Както се вижда, само третият атрибут липсва на Китай.

Заради това започна свирепа битка на преразпределение на влиянието. Китай е за американците фундаментална заплаха, защото само той може да разруши стратегическото превъзходство на САЩ в контрола над финансовата система, технологиите и глобалните търговски и икономически връзки.

В близките 50 години други претенденти няма и не се предвиждат. Заради това може да се каже, че в Китай сега върви стратегическо комулиране на сили във всички ключови сфери на икономическата и финансова дейност.

На този фон и сегашният колапс на фондовия пазар в Китай е закономерен. Върви типичен процес на стерилизиране на излишните пари, т.е. на натрупаните 4 трилиона долара излишък в търговията със САЩ. Сега Китай се освобождава от тях. Но това са детски болести на ръста. След изравняването на дисбалансите Китай ще продължи ръста, а САЩ и ЕС няма.

Това означава, че в най-близко време Китай ще започне да диктува дневния ред на цялото човечество.

Процесът на смяна на лидера започна. Този процес не е бърз и е крайно болезнен, като глобалната война е напълно вероятна. Но новият гигант се съсредоточава и ще има последната дума.

Заради това ви съветвам – учете китайски и прочетете нещо и за "Калашников".

Източник: Строго секретно

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...