Кирил Домусчиев купува и „Бургаски корабостротелници”?

0
231
ea91bb19891b6c623322a2cb25533741
ea91bb19891b6c623322a2cb25533741
Сподели новината.

Българският олигарх Кирил Домусчиев води преговори за закупуване на фалиралото  предприятие „Бургаски корабостроителници”.

Българският олигарх Кирил Домусчиев води преговори за закупуване на фалиралото  предприятие „Бургаски корабостроителници”. В момента дружеството е във фалит, а над 300 работници пвсе още чакат да си получат заплатите. Компанията се управлява от синдик, но в последните месеци няма желаещи да я купят. Част от имуществото се реже за скрап и се продава, но като цяло активите все още са непокътнати. Служители и работници твърдят, че техниката на завода е много стара и енергоемка, което я прави неатрактивна за потенциални инвеститори.

Домусчиев е проявил интерес най-вече към земята под завода, която е над 700 декара и се намира на възлово място. Имотът е осигурен логистично, има изградена инфраструктура, което е сериозно предимство.

Идеята  на Домусчиев е била да продаде активите и върху земята да изгради огромен логистичен център със складови и търговски площи. Част от земята планирал да използва за свои цели, а другата да даде под наем на фирми, които имат желание да я ползват. Както е известно Кирил Домусчиев е концесионер на част от Пристанище Бургас и има амбициите на арзширява бизнеса през собствените си терминали. Той е и собственик на БМФ, което му дава допълнително предимство. С изграждането на огромни складови площи, бизнесменът ще си осигури платформа за търговия с по-високи обеми на продукция, което ще му даде по-голяма възможност да пробие на пазарите в ЕС. Очаква се голяма част от новата търговска стока да идва от Китай. Това пък ще повиши значението на Бургас като център за търговията с Поднебесната империя. Пречка пред сделката за завода е все още високата цена и неизгодните условия, които се искат от купувачите. Дружеството има дългове към ПИБ и други банки, както и към контрагенти и доставчичи в размер на над 200 милиона лева. Преговорите обаче продължават.

Автор: Найден Петров

--------------------------