сряда, април 17, 2024

За десет години България е загубила $24 милиарда от нелегално изнесени пари

Date:

Сподели новината.

Над 24 млрд. долара са били изнесени незаконно от България за периода между 2004 и 2013 г.

Над 24 млрд. долара са били изнесени незаконно от България за периода между 2004 и 2013 г.  Това показва последният доклад за Глобалния финансов интегритет (Global Financing Integrity (GFI), който обхваща този десетгодишен период. По отношение на годишния размер на тези финансови потоци, страната ни е на 47-о място от общо развиващи се 149 държави със среден годишен размер на изнесените нелегално суми от 2,477 млрд. долара. От европейските държави пред нашата страна са Руската федерация, която е на второ място с крупната сума от над 104 млрд. долара годишно, както и Турция (12-о място), Украйна (14-то), Полша (20-о), Беларус (21-о), Унгария (25-о), Сърбия (35-о), Румъния (39-о) и Хърватия (40-о).

Данните от доклада показват, че най-много пари са се изнасяли незаконно зад граница в периода преди глобалната финансова криза. Така през 2007 г. и 2008 г. нелегалните финансови потоци от България се изчисляват на съответно 4,641 млрд. долара и 5,358 млрд. долара. През следващата година обаче техният размер рязко е спаднал на 883 млн. долара. През последните години обаче има плавно нарастване на размера на „изпраните” в чужбина пари, като през 2013 г. той възлиза на 1,998 млрд. долара. Според изследването между 2004 и 2013 г. развиващите се държави са изгубили общо 7,8 трилиона долара от незаконно изнасяни пари. Всяка година размерът на тези средства се е увеличава средно с 6,5%. Своят пик той е достигнал през 2013 г., когато нелегалният поток на  финансови активни е скочил до 1,1 трилиона долара.

Почти половината от всички „изпрани” пари или над 3 трилиона долара за десетгодишния период идват от Азия. Голяма част от тях са с източник Китай, като страната е на първо място в света по този показател с изнасяни средно по 139 млрд. долара на година. След втората по големина икономика в света се нареждат Руската федерация, Мексико, Индия, Малайзия и Бразилия. От друга страна на последните пет места в класацията са съответно Доминиканската република, Косово, Сомалия, Обединените арабски емирства и Узбекистан. Глобалният финансов интегритет (GFI) отразява двата основни проводника на незаконните финансови потоци от развиващите страни. Единият от тях се отнася до укриването на приходи и прането на пари при износ и внос на стоки в дадена страна. Това е показателят брутни неотчетени обороти, от английски Gross Excluding Reversals (GER). На второ място глобалният финансов интегритет отчита грешките и пропуските в платежния баланс на дадена страна. Те се изчисляват чрез подхода „hot money narrow” (HMN). Тази карта показва от кои развиващи се държави идват най-големите нелегални парични потоци:

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...

Вижте колко хора работят в завода на Миню Стайков край Карнобат

Haд 1200 дyши paбoтят в дeceттe нaй-гoлeми бългapcĸи ĸoмпaнии...