Сподели новината.

След силния ръст през миналата година, в началото на май американският долар падна до най-ниската си стойност за последните 16 месеца. А някои експерти твърдят, че това дори е само началото на лошите дни за валутата.

От началото на миналата седмица доларът непрестанно поевтинява. Една от валутите, срещу която той е отчел най-осезаем спад, е йената.

Във вторник доларът се е свил под 106 йени, след като централната банка на Япония изненада с решението си да не въвежда допълнителни стимули за икономиката, пише CNBC.

 

САЩ ще промени банкнотите от 10, 20 и 50 долара

Според анализатора Марк Чандлър през следващите седмици американската валута може да поевтинее рязко до 1,18 долара за евро и до 103 долара за йена.

Експертът от Societe Generale Кид Джукс дори смята, че доларът може да падне още до 100 за йена, но да остане на по-високо ниво до 1,20 за евро.

“Япония и Еврозоната обаче нямат достатъчни силни икономики, за да стимулират още повече поскъпването на валутите си. Заедно с това в момента те се борят със сериозно изтичане на капитали”, обяснява Джукс.