събота, април 27, 2024

За третото тримесечие на 2017 г. средната заплата е била 1037 лв.

Date:

Сподели новината.

През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в България е била 1037 г., което е спад с 0.3% спрямо средната заплата през второто тримесечие. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).
Икономическите дейности, за които заплатите са намалели най-много, са „Финансови и застрахователни дейности” – спад с 5.3%, и „Операции с недвижими имоти” – с 4.9%. Най-значителен ръст пък е регистриран в дейност „Селско, горско и рибно стопанство” – повишение от 7.5%.

През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.2% спрямо третото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” – с 13.5%, „Административни и спомагателни дейности” – с 12.9%, и „Други дейности” – с 12.6%.
Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2017 г. са:
„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” – 2 346 лева
„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 728 лева
„Финансови и застрахователни дейности” – 1 718 лева.
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:
„Хотелиерство и ресторантьорство” – 631 лева
„Други дейности” – 743 лева
„Строителство” – 814 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства със 7.9%, а в частния – с 11.0%.
Данните от НСИ сочат също, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2017 г. са намалели с 30.1 хил. или с 1.3% спрямо края на юни 2017 г., като достигат 2.31 милиона.
Спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” – със 17.7%, „Култура, спорт и развлечения”- с 8.1%, и „Операции с недвижими имоти” – с 3.5%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Селско, горско и рибно стопанство” – с 4.0%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 22.1 и 17.0%.
В края на септември 2017 г. в сравнение с края на септември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение остават на същото ниво. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” – с 4.0 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 3.7 хил., а най-голямо увеличение в „Административни и спомагателни дейности” – с 5.6 хиляди. И в процентно изражение намалението е най-значително в икономическа дейност „Селско, горско и рибно стопанство” – с 5.0%, а увеличението – в „Административни и спомагателни дейности” – с 4.9%.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...