неделя, октомври 26, 2025

Видинчанин е главен готвач в ресторант №1 за 2017 г. на о. Шпицберген

Date:

Сподели новината.

Българин е главен готвач в ресторант номер едно за 2017 г. според един от най-реномираните сайтове за пътувания и кулинария . Филип Захариев живее и работи на остров Шпицберген, наричан още дивият запад на Арктика, където 6 месеца в годината е пълен мрак, а през останалото време слънцето никога не залязва.

Филип се увлича от готварство още от малък. След гимназията записва курс и започва първите си стъпки в кухнята в ресторант във Видин.

„Дълъг път беше. Намериха ми работа в хубав ресторант в София. Оттам, от Видин до София, в София изкарах още 3-4 години на работа и така се получи, че заминах за Италия с един готвач, с който работех в София”, разказва Захариев пред bTV. След това работи в Русия и Финландия. През 2015 г. идва и предложението да стане главен готвач в Свалбард.

Филип винаги успява да угоди и на най-взискателните клиенти на заведението. Наскоро готви дори за кралското семейство на Норвегия. Но най-голям успех има, когато заедно с негов приятел готвач решават да направят тематична вечеря, посветена на българската кухня.

„За мен най-добрият български готвач в момента Георги Бойковски. С него направихме една поп ъп вечеря в Саутбарт. Цялото меню беше типично българско, концепцията се базираше на месо и мляко от тетевенска овца. Това е една малка овца, която се отглежда само в Тетевенския балкан и има само около 5-6 хиляди овце в цяла България. Имахме едно българско кебапче от тетевенска овца, което аз пекох на дървени въглища пред ресторанта, пред гостите. Включваше кебапчето, увито в листо от зелена салата, вътре с още зелена салата, таратор с карамелизирани орехи, млякото беше също от тетевенска овца”, разказва готвачът.

Освен готвенето другата му страст са пътешествията и писането. Избира дестинациите си така, че да посети някои от топ 50 на най-добрите ресторанти в света. Кулинарното си преживяване описва в своя собствена рубрика.

„Храната е мое хоби, страст ми е, но не мога да кажа, че е моят живот. Обичам си работата страшно много, нали хората са казали, когато обичаш работата си, нямаш нито един работен ден, и за мен готвенето и храната са хоби и работа”, казва Захариев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Борисов побесня

Вече няма да сме параван на всичко, което се...

Бургаски политик катастрофира на АМ Тракия

Бившият депутат от „Демократична България“ Димитър Найденов оцеля по...

Центърът на Бургас е под вода! Важен подлез се превърна в басейн(снимка)

Подлезът до Съдебната палата в Бургас е наводнен до...