Европейската комисия (ЕК) одобри странджанския билков чай като продукт със защитено наименование за произход (ЗНП), съобщават от пресцентъра на Комисията.
Странджанският билков чай се отглежда в планината Странджа в Югоизточна България. Чаят има характерен аромат, съчетаващ мента, липов цвят и нотки на сушени плодове, и има висока антиоксидантна активност. Отглеждането е изцяло ръчно и следва традиционни практики, адаптирани към уникалните варовикови почви в региона, високите нива на слънцегреене и влажния морски бриз.
Така чаят става част от европейския регистър на защитените селскостопански продукти.
От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) пък уточниха, че инициативата за регистрация е на групата производители „ДАР-3 СС – ДЗЗД“, които са внесли заявление в Министерството на земеделието и храните през април 2021 г.
С включването на билковия чай в регистъра, България вече има шест защитени храни в ЕС – три Защитени наименования за произход – „Странджански манов мед“, „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, две Защитени географски указания – „Горнооряховски суджук“ и „Българско розово масло“, и седем продукта с Характерен традиционен специалитет.