четвъртък, ноември 6, 2025

Попският син Емил Мунин свали с 5 лв. цената в казанджийницата си в Добринище

Date:

Сподели новината.

Инфлацията, която от 2 година повишава непрекъснато цените на почти всички стоки и услуги в страната, удари и селските казанджийници. В казанджийницата в Добринище на Божидар Захариев, например, увеличението, което е в сила от този понеделник, е с 5 лв. на казан, пише Struma.bg

„Новите цени са 35 лева за малкия казан и 45 лева за големия. Цената за клиентите с материал, закупен от мен, остава непроменена и за двата казана – 25 лв. за малкия и 35 лв. за големия“, обясни Захариев, който усилено разпространява новите тарифи по всички групи „Забелязано в…“ в района.

 

Напук на масовото поскъпване обаче, Емил Мунин от Добринище, който също има казанджийница, е направил обратен прочит на инфлацията и отражението й върху живота на хората. В неделя, на 9 април, той обяви промоция и свали цените за варене с 5 лв. Така в казанджийницата му в местността Лушин варенето на ракия в двата казана, което до момента беше 25 лв., вече ще е 20 лв.

В тази цена, освен това, се включва транспорта на джибрите от дома на клиента и връщането пак дотам на огнения еликсир. Промоцията е дългосрочна – Мунин обещава от есента който купи гроздето си от него, да получи безплатно варене на ракията.

„Хората живеят все по-трудно и който може да си го позволи, е длъжен да ги облекчи поне малко – обясни за „Струма“ Емил Мунин. – Аз пари имам много, защото гледам прасета, казанджийницата ми е допълнително и хората знаят, че на много от тях съм им варил и без пари. Освен това така продължавам дейността на баща си – отец Никола Мунин, който построи много църкви в района на Добринище и винаги гледаше да помогне“, обясни мотивите си Емил.

Таксите, които се плащат на казанджийниците, всъщност са само за варенето, отделно клиентът брои на казанджията за акциза, който е 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия, ако количеството е до 30 литра, и двойно повече за всеки литър нагоре.

Въпреки това домашното огнено питие излиза значително по-евтино от купешкото, защото от 100 кг джибри от грозде се получават около 10 литра хубава 45-градусова ракия, обясняват казанджиите. Същото количество, но сини сливи, дава 10-12 литра, а джанките – около 6-7 литра.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Интepecът нa бългapитe ĸъм eĸcĸypзии в Pycия pacтe – ĸaĸвa e aлтepнaтивaтa cлeд caнĸциитe нa EC?

Cчитaнo oт 24 oĸтoмвpи 2025 г. нa бългapcĸитe тypиcтичecĸи...

Руска атака остави над 2500 миньори под земята в Украйна

Осем въгледобивни мини в Днепропетровска област в Украйна останаха без...

Шенгенска бариера се спуска пред руснаците

Европейският съюз възнамерява да преустанови издаването на шенгенски многократни...

Йордан Цонев: Няма да има отстъпки в Бюджет 2026

"Не сме склонни и няма да има отстъпки в...